Regimul vegetarian este adoptat de tot mai mulți oameni dornici de a duce un mod sănătos de viață. Problema este că puțini știu să se alimenteze cu adevărat sănătos atunci când renunță la proteinele de origine animală, iar asta le poate pune sănătatea în pericol.
Alimentația vegană cuprinde doar alimente de origine exclusiv vegetală, în schimb există și alte tipuri de regimuri alimentare vegetariene care cuprind și surse de alimente de origine animală, cum sunt lacto-ovo-vegetarienii sau lacto-pesto și diverse alte variante.
Ce puteți consuma dacă adoptați o dieta vegetariana?
Dieta vegetariana constă în consumul de alimente pe baza de legume și fructe, la care se adaugă cantități moderate de ouă și lactate, dar fără nici un produs alimentar din carne. Punctele forte ale unei diete vegetariene echilibrate includ o varietate de alimente vegetale cum ar fi legume proaspete sau fierte, fructe, nuci, semințe și cereale integrale.
Câte tipuri de diete vegetariene există?
Veganii (vegetarieni totali): Nu consuma nici un tip de carne sau alte produse derivate de la animale, inclusiv ouă, produse lactate sau gelatina.
Lacto-ovo vegetarieni: Nu consumă nici un fel de produse alimentare din carne, dar consumă ouă și produse lactate.
Lacto vegetarieni: Nu consumă carne sau ouă, dar mănâncă produse lactate.
Ovo vegetarieni: Nu consumă carne sau produse lactate, dar mănâncă ouă.
Vegetarienii parțiali: Evită carnea, dar consumă rar pește sau carne de pasăre.
Alimente esențiale în orice bucătărie vegană: leguminoase uscate sau la conservă; paste integrale; tofu și lapte vegetal; nuci; fructe uscate; semințe; alge uscate; supa vegetală; fructe și legume
Beneficiile dietei vegetariene
- Dieta bogată în antioxidanți și vitamine
- Sprijină sănătatea inimii
- Ajută în pierderea în greutate
- Sursa de enzime digestive sănătoase
- Evitarea aditivilor și altor substanțe dăunatoare ce se pot găsi în produsele pe bază de carne
- Susține protecția față de mediu înconjurător și animale
Mai multe despre un mod sănătos de viață și o alimentație echilibrată, aflați accesând aici.
Zaharia Adriana, Școala de Jurnalism STUDENTUS