Site icon studentus.md

(INTERVIU) Mihai Rotaru – ex-președinte al Senatului Studențesc UCCM

–          Ce înseamnă pentru tine o autoguvernare studențească?

–  Ca voluntar și membru a organizației de autoguvernare studențească, particip încă de când am fost student la colegiu, mă implicam la diferite evenimente, participam active iar după ceva timp, am devenit și coordinator și președinte al unei astfel de organizații.

–  Dacă tot ai experiență în domeniul autoguvernării studențești, cum crezi-la ce ajută pe studenți aceste autoguvernări?

–  Pentru mine personal ar fi implicarea pentru acumulare și schimb de experiență, conlucrarea cu alți studenți și chiar gestionarea resurselor umane, comunicarea eficientă cu studenți, instruirea lor dar și dezvoltarea proprie.

–  Universitatea ta la fel e implicată în acest proiect – ”Tineretul Studios, Activ, Responsabil, Implicat” deci ce structuri de autoguvernare aveți și cum lucrează ele la voi în instituție?

– Avem Senatul Studențesc, cu membri aleși de la fiecare facultate, care activau bine și fructuos în cadrul acestei structuri. Simțeam mereu nevoia de a stimula implicarea studenților buni în cadrul acestei structuri, pentru un progres vizibil și considerabil.

–  Cât de ușor ți-a fost să te încadrezi în organizație?

– Am participat activ încă din anul I, de la data de 1 octombrie, de cum am fost ales drept președinte a Senatului Studențesc. Primul eveniment care urma să fie organizat de noul președinte în funcțiune a fost Ziua Profesorilor, care urma să fie desfășurată pe 5 octombrie, și cu noul senat, noul președinte, nu prea știam ce trebuie să facem, însă ne-am organizat foarte repede, am schițat un plan de activități prin care să felicităm profesorii și ne-a reușit bine. Acel eveniment și organizare rapidă ne-a fost de mare folos pentru noii membri, drept o experiență mai neobișnuită și mobilizare eficientă a noii echipe.

– Ce ține de dna Rector, cât de implicată este ea, și cât de bine vă susține ca organizație, în tot ceea ce faceți pentru studenții universității voastre?

– Deci așa cum Senatul Studențesc nu are statut juridic, la orice eveniment, moment și pas avem nevoie de susținere financiară și nu numai, care o obținem de la sponsorii pe care îi găsit dar sursa primordial este universitatea reprezentată de autoritățile ei. Însă ținând cont de activitățile desfășurate, desigur că înainte de orice eveniment sau proiect, o invităm pe dna rector la o discuție, prezentându-I planul, ideile și folosul sau impactul proiectului, activității sau evenimentului pe care dorim să-l desfășurăm.

–   Care este atitudinea studenților față de autoguvernările studențești, mai ales că UCCM este o universitate privată?

–  Nu pot să spun că suntem atât de active pe cât este UTM sau USM, însă participăm activ în procesele de luare a deciziilor. De fapt, în timpul admiterii întrebam din curiozitate studenții care aplicau la UCCM dacă au auzit câte ceva despre autoguvernarea studențească, dacă au participat sau au făcut parte din astfel de structure până acum, la nivelul istituției lor de învățămât și foarte mulți au răspuns cu ”Da”, au auzit, au fost în consiliile elevilor din liceul lor și așa mai departe.

–  Ei bine sunt diferențe între consiliile de-acolo și ceea ce numim noi organizații de autoguvernare studențească la nivel universitar.

–  Desigur, acolo finanțarea merge altfel, structura și direcțiile de activitate diferă, aici însă studenții sunt și trunchiul, deci și corpul și capul organizațiilor, ceea ce dă mai multă libertate în decizii dar și mai multă responsabilitate pentru reultatele acestor decizii și proiecte înaintate, tratative și instruiri ale membrilor noi.

–  Care mai sunt domeniile voastre de activitate și ce fel de sprijin au autoritățile față de ele?

–  Spre exemplu, când a apărut legea cu privire la fumat, am adunat senatul și ne-am gândit să facem un loc special amenajat pentru fumători. Și până la urmă din finanțarea aministrației universității am amenajat un loc sub acoperiș, cu indicatori, amenajat special pentru fumători. Mă bucură faptul că nu sunt atât de mulți din aceștia, la noi la universitate, însă pentru a ameliora și acest număr, am creat o mică campanile de informare și combatere a fumatului mai ales în rândurile tinerilor. Am mers cu pliante, le-am distribuit informația cu privire la legea despre fumat și daunele fumuluide țigară.

–  Cât despre proiectul ”Tineretul Studios”, cum se implimentează el la tine în universitate și ce părere ai despre el?

–  Proiectul e implimentat de către Consiliul Național al Organizațiilor Studențești din Moldova, pot să spun că e foarte bine-venit pentru studenți, atât și pentru profesori și fiecare universitate în parte, care include o bază de date și o comunitate de activiști, voluntari din toate universitățile, care sunt gata să-și expună părerea, să se împartă cu experiența și să conlucreze pentru o mai bună dezvoltare a fiecărei organizații dar și a întregului sistem de autoguvernare studențească de la noi din Moldova, per ansamblu.

– O ultimă întrebare ar fi, cum vezi viitorul universității tale, dacă tot absolvești în curând?

–  Din perspectiva Senatului Studențesc, m-am asigurat și –am gândit bine la o continuitate a tot ceea ce deja a fost implementat dar și ce urmează să fie desfășurat, cu referire la activitățile anuale dar și la ceva proiecte ocazionale. Am observat la fel persoane care vor să se implice, au idei noi, idei bune și sperăm să vedem în continuare un progres și o dezvoltare frumoasă a organizației.

Exit mobile version