Site icon studentus.md

Campionatul de volei masculin 2013-2014

Tot mai puțini, tot mai pasivi? Din an în an, campionatul de volei suferă tot mai mult din cauza numărului insuficient al echipelor de volei din Republica Moldova.

Desigur, acest factor poate influența în mod pozitiv calitatea meciurilor; echipele din vârful  clasamentului îşi orientează forţele doar spre adversări puternici, îmbogățind experiența, fără să piardă timpul pentru jocuri cu echipe mai slabe.

Cu toate acestea, micșorarea numărului echipelor demonstrează atît scăderea interesului față de viața sportivă, cît și problema insuficienței sponsorilor, deteriorarea condițiilor sportive etc.  Problema micșorării numărului de echipe în campionatul Moldovei la volei masculin s-a discutat și în anii precedenți. Însă, anul acesta problema s-a agravat, în momentul în care echipa „Speranţa   Vulcăneşti” (medaliata de bronz a campionatului Moldovei 2012-2013), una dintre cele mai puternice și remarcabile echipe pe parcursul mai multor ani, a refuzat să participe în campionatul 2013-2014.  Astfel, în ediţia 2013-2014 vom avea doar 6 echipe participante: 3 din capitală şi 3 din partea stângă a Nistrului. Nici o echipă de la sudul ţării, deși, acest sport este vestit prin școlile sportive.

• Ediţia 2008-2009: 9 echipe;

• Ediţia 2009-2010: 10 echipe;

• Ediţia 2010-2011: 10 echipe;

• Ediţia 2011-2012: 8 echipe;

• Ediţia 2012-2013: 7 echipe;

• Ediţia 2013-2014: 6 echipe înregistrate

 Campionatul Moldovei la volei masculin s-a început pe 23 noiembrie și s-a deschis cu joaca între Şcoala Sportivă №2 din Bender și echipa „Dinamo” din Tiraspol. Pe 24 noiembrie a urmat competiția între echipele USM „Bostavan” și „Avtomobilist” din Tiraspol. Joaca a avut loc în incinta Campusul Sportiv al Universității de Stat.  La fel, pe 24 noiembrie a debutat echipa UTM, jucînd cu „Dinamo” din Chişinău. Joaca a avut loc în sala sportivă a Universităţii Tehnice. Menţionăm că în ediţia din anul acesta, echipa UTM Chişinău debutează în frunte cu unicul antrenor de gen feminin din campionatul Moldovei, dna Tatiana Graboveţcaia.

Chiar din prima etapă, joaca de volei s-a transformat într-o adevărată încercare a abilităților sportive pentru studenții din Universitatea Tehnică. Aceștia au avut noroc la tragerea sorţii şi au jucat cu dubla Campioana Moldovei şi deţinătoarea Cupei Moldovei, echipa „Dinamo” din Chişinău.  Mîine, în data de 29 noiembrie, echipa Universității Tehnice se întîlnește cu echipa „Speranța-2” din Chișinău, iar sîmbătă pleacă la Tiraspol, unde urmează meciul cu echipa „Avtomobilist”. Noi continuăm să urmărim meciurile și sperăm că, Campionatul 2013-2014, ediția a 22-a a Campionatului de volei din Republica Molodova, din nou va trezi interesul tineretului (și nu numai) pentru volei.

articolscris de: Panteleimonov Sanda, studenta UTM

Exit mobile version