Reuşita modului sănătos de viaţă pentru un student

Un stil de viaţă sănătos înseamnă mai mult decât un set de reguli pe care să le urmăm pentru a evita anumite boli. Modul sănătos de viaţă ne ajută să clădim o lume în care ne atingem potenţialul maxim, atât din punct de vedere fizic cât şi emoţional. Nu oricine poate avea un trup perfect, dar oricine poate avea o sănătate bună, o greutate optimă şi o stare de spirit potrivită.

Ce înseamnă să trăim sănătos şi cum să o facem?

La această întrebare a încercat să ne răspundă Elena Viziru, studentă a Universităţii de Medicină, specialitatea Sănătate Publică: „Un element de bază al modului sănătos de viaţă este alimentaţia. Alimentaţia echilibrată contribuie la menţinerea unui corp şi a unei minti sănătoase. Echilibrul înseamnă moderaţie, alegeri potrivite şi respectarea unui set minim de reguli.

O alimentaţie sănătoasă are la bază un consum ridicat de fructe şi legume (de minim 5-6 ori pe zi), cereale integrale, grăsimi sănătoase (Omega-3, provenite în mare parte din peşte gras) şi carne slabă”, ne relatează Elena. Astfel, păstrăm o varietate de substanţe nutritive, un nivel de calorii redus, ceea ce duce la controlul greutăţii, al colesterolului şi a tensiunii arteriale.

Alt element esential este mişcarea, lipsa acesteia ducând la o multitudine de probleme. Elena sustine ca exerciţiul fizic ne ajută să menţinem în formă inima, sistemul circulator și plămânii, să ne protejăm articulaţiile, dezvoltând musculatura sau să ardem caloriile în exces.

Un alt factor important este odihna, somnul fiind indispensabil. Lipsa acestuia sporeste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare. Fără somn, organismul nu îşi recapătă energia necesară, iar antrenamentele nu sunt atât de eficiente.
Pe scurt, un stil de viaţă sănătos înseamnă sa facem zilnic alegeri sănătoase. Ceea ce nu este deloc uşor, dar cu voinţă şi perseverenţă putem reuşi. Trebuie doar să ne dorim suficient de mult acest lucru!