Cum se dă BAC-ul în diferite țări

  În Suedia și Belgia nu există bacalaureat. În Statele Unite, testele sunt mai uşoare. În Franţa şi Italia apar aceleaşi dezbateri intense ca şi în Republica Moldova, despre relevanţa examenului şi calitatea sistemului de învăţământ.

  Deşi pentru Moldova bacalaureatul se consideră practic cel mai important examen din viaţă, există ţări în care acesta pur şi simplu nu există. Spre exemplu, în Belgia elevii nu susţin BAC-ul. Aceştia au un examen la 12 ani, la sfârşitul şcolii primare, iar la 18 ani belgienii obţin certificate de studii secundare, care le oferă posibilitatea de a studia la universităţi, unde nu există examene de admitere. Totuşi, pentru că programul este foarte dificil, numai jumătate dintre aceştia obţin o diplomă de studii superioare.
  În Franţa, obsesia bacalaureatului începe încă din clasa a 5-a. Bacaulareatul nu se dă apoi “dintr-o dată“, ci este eşalonat oarecum (de exemplu examenul, sau bacalaureatul de franceză, foarte greu, se dă în penultimul an de liceu). Există trei filiere la bacalaureatul din Franţa: cea generală care-i duce pe elevi spre studii superioare şi studii lungi, cea tehnologică, care îi specializează pe meserii, şi filiera profesională ceea ce înseamnă intrarea în şcoli profesionale.
  În Italia, echivalentul bacalaureatului este examenul de stat sau de maturitate sau pe scurt Maturitatea. Acesta se dă după 5 ani de liceu sau de institut şi cuprinde trei probe scrise şi probe orale la toate materiile ultimului an. Examenul de maturitate este deci un test foarte dificil.
  În Germania, care are unul din cele mai complexe sisteme, numărul elevilor care promovează examenul de bacalaureat în urma Gimnaziului este foarte mic. Rata bacalaureaţilor germani este destul de scăzută: 43%.

Sursa: realitatea.net