Startup Weekend Moldova: proiecte inedite, idei imprevizibile

În perioada 15-17 noiembrie, la Ginta Latină a avut loc a cincea ediție a proiectului  internațional Startup Weekend Moldova. Pentru al doilea an consecutiv, evenimentul este organizat de Alianța Franceză din Moldova, cu sprijinul Fundației Kauffman și  organizațiilor USAID CEED II, Simpals Garage și Orange Moldova. Acest eveniment este unul din cele mai importante evenimente a Săptămînii Globale a Antreprenoriatului.

    La ediția din toamna 2013, au fost prezentate peste 28 idei, s-au ales 14, și s-a lucrat asupra a 13 idei. În total au participat 96 persoane (25 developeri, 10 designeri, 18 persoane non-tehnice, 16 observatori, 9 mentori, 7 membri ai juriului). În timpul de 54 de ore participanții și alți entuziaști lucrau intens pentru a-și realiza ideile inovatoare în echipe, cu scopul de a crea un produs. Proiectele au fost apoi evaluate de un juriu de profesioniști.

Trei echipe care au avut cele mai inedite și viabile proiecte s-au ales cu premii.

    Echipa cu ideea „Social Media Kingdom” a propus ideea de crearea unui spațiu unde companiile care au nevoie de design, pe termen lung sau scurt, pot să adauge necesitățile, dorințele sale, iar persoanele care fac design să vadă aceste necesități și să răspundă la aceste cerințe. „Social Media Kingdom” obține locul 3.

Locul 2 aparține echipei „Hashstream”, ce a propus o platformă unde poți marca un hashtag al unui eveniment și urmări evenimentul pe absolut oricare rețea de socializare.

   Echipa câștigătoare, „De la țară”, a creat o platformă unde persoanele de la țară pot indica gamă de produse ce au, iar ceilalți le pot cumpăra. Este posibilă și o altă variantă – cineva scrie de care produs are nevoie, iar producătorii acestor alimente vin cu propunerea și ideea. Echipa câștigătoare participă la Global Startup Battle, unde dacă câștigă va vizita sediul Google în California.

Pe parcursul acestor trei zile, tinerii au fost ghidați de specialiști în domeniu, veniți din 8 state. Organizatorii menționează că Moldova poate să se mîndrească cu oameni talentați și ingenioși, care generează idei originale ce se pot transforma în afaceri de succes grandios.

Startup Weekend a fost lansat în Statele Unite ale Americii. Începînd cu anul 2007, Startup Weekend a devenit izvorul principal pentru proiecte inovatoare din lume, cu peste 300 de evenimente organizate în 40 de țări.

sursa:www.alfr.md

Sanda Panteleimonov, UTM