ASRM – autoguvernarea studențească a USMF

Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină din Republica Moldova reprezintă organul de autoguvernare studenţească în cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu” din Chișinău.

 

Misiunea noastră este de a forma, în mod responsabil, oameni cu impact pozitiv în societate, care să promoveze prin ei înşişi îmbunătăţirea calităţii vieţii. Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină din Republica Moldova (ASRM) este continuatoarea celei mai vechi asociaţii studenţeşti în medicină din ţară, o organizaţie non-guvernamentală, apolitică, ce are ca scop apărarea drepturilor studenţilor şi rezidenţilor medicinişti
Anii de activitate 2013-2015 au îmbinat activităţile preexistente în cadrul structurii de autoguvernare şi a adus pe avanscena derulării activităţilor noi evenimente, noi colaborări şi noi facilităţi pentru cei pe care îi reprezintă.
Graţie experienţei de şase ani de facultate şi a importantelor realizări ştiinţifice, studenţii şi rezidenţii s-au inclus activ şi în programele de Burse de Merit nominale, naţionale, internaţionale şi private. S-a perpetuat și tradiţia realizării atelierului de însuşire a abilităţilor practice în chirurgie Basic Surgical Skills, în colaborare cu catedra de Anatomie Topografică şi Chirurgie Operatorie.Acest proiect oferă posibilitatea pentru 20 de studenţi (din anii III-VI) şi tineri rezidenţi să-şi modeleze şi să-şi perfecţioneze aptitudinile de mânuire a instrumentarului chirurgical de bază. Implicarea studenţilor în organizarea programului Zilele Universităţii a fost de asemenea realizată cu succes.
Ca rezultat al conlucrării membrilor asociației, în urma unui șir de tratative, s-a reușit aderarea ASRM la Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Studenţilor Medicinişti (International Federation of Medical Students’ Associations – IFMSA), ceea ce va permite organizarea numeroaselor programe şi evenimente comune, şi de asemenea continuarea tradiţiei ce priveşte mobilitatea studențească.
DEPARTAMENTUL RELAŢII EXTERNE a realizat cu succes programele: „Transmed”, „Interdentis”, „Interfarma”, „Viamedica”, „Medes”. S-au conturat noi relaţii de prietenie cu studenţii din Lituania şi Germania, relaţii de parteneriat în care sperăm să evoluăm cu realizări de noi proiecte şi arborare de noi succese.
DIRECŢIA ŞTIINŢE mediază participarea studenţilor universităţii noastre la diverse congrese, conferinţe, forumuri medicale naţionale şi internaţionale. De asemenea au fost desfăşurate cursuri interactive cu scopul esenţial de deschidere unor noi orizonturi pentru participanți prin dezbaterea mai multor cazuri clinice.
În perioada 14-17 mai 2014, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu” a fost marcată de un eveniment semnificativ – desfăşurarea Congresului Internaţional al Studenţilor şi Tinerilor Medici – MedEspera, ediţia a V-a. Forul ştiinţific a fost organizat de Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină cu scopul de a stabili, menţine şi promova activităţile de cercetare şi dezvoltare comună în domeniul medicinei şi farmaciei.
DEPARTAMENTUL STUDII s-a implicat activ în asigurarea transparenţei şi imparţialităţii desfăşurării examenelor prin prezenţa observatorilor din rândul studenţilor şi rezidenţilor la sesiunile de examinăre şi reexaminăre. Împreună cu decanatul Medicină 1 s-a realizat sondajul cu privire la desfăşurarea practicii de vară a studenţilor anilor 3-5 cu stabilirea ulterioară a criteriilor de optimizare a acesteea.
Unul dintre proiecte este Doneaza sânge – fii erou! Dăruieşte o picătură de viaţă! – o campanie organizată semestrial. Un alt proiect bine văzut de către public este Teddy Bear Hospital. Acesta este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 12 ani, scopul său fiind învingerea fricii picilor vis-a-vis de medic şi spital.
DEPARTAMENTUL SOCIAL, pe parcursul întregului an de activitate a continuat facilitarea deplasării studenţilor cu transportul public prin distribuirea abonamentelor de călătorie cu troleibuzul la un preţ redus sau chiar gratuit (pentru studenţii din familii social-vulnerabile), s-au oferit carduri de reduceri pentru studenţi – Educard, ajutoare materiale studenţilor din familii social-vulnerabile, cadouri de Crăciun pentru copiii studenţilor şi rezidenţilor.
DEPARTAMENTUL TRAI a fost implicat activ în procesul de cazare. Un pas important realizat în acest an reprezintăoptimizareași asigurarea transparenței procesului de cazare prin implementarea unui program informatizat. Începând cu septembrie 2015, toti locuitorii caminelor studențești sunt obligați să posede permis de intrare în cămin.
DEPARTAMENTUL DE CULTURĂ ofere studenţilor la medicină alternative interesante de petrecere a timpului liber. Și în acest an au fost organizate un șir de evenimente. Balul Bobocilor- cea mai tare petrecere a anului pentru bobocii care abia au inceput studiile medicale. Tot pentru studenţii din primul an de studii, cu ocazia zilelor USMF „Nicolae Testemiţanu”, se organizează excursii gratuite la muzeu şi la teatru.
Cu ocazia aniversării a 70 de ani de la fondarea universității, cei mai talentați studenți, s-au etalat în cadrul evenimentului Tezaurul Studenţesc. Totuşi, devenind student la USMF „Nicolae Testemiţanu”, prioritate au studiile şi dezvoltarea personalităţii, dar şi în acest domeniu s-a ocupat o poziţie prin organizarea concursului pentru cei mai isteţi tineri – Ce? Unde? Când?. În acest an, obținând rezultate remarcabile în cadrul campionatului interuniversitar. Pentru realizările anuale, cei mai buni studenţii sunt premiați în cadrul unui eveniment deosebit de important, urmând deja o a patra ediție – Gala Studenților Laureați
DEPARTAMENTUL SPORT a organizat competiţiile sportive tradiţionale, realizând Spartachiada USMF, manifestări sportive cu ocazia Zilelor USMF „Nicolae Testemiţanu”, a optimizat procesul de încadrare a studenţilor şi rezidenţilor în secţiile sportive şi implicarea acestora în competiţiile universitare şi naţionale.
Pentru toate acţiunile ASRM, cele mai recente informatii ce ţin de activitatea curriculara și extracurriculara universitară, se realizează afişe, pliante, fly-ere, broşuri şi alte materiale necesare, la redactarea cărora participă DEPARTAMENTUL IT. Tot în activităţile acestui departament intră atât întreţinerea paginilor web ale asociaţiei.