Practica bufetului suedez, examinată şi de direcţiile de învăţământ raionale

Direcţiile de învăţământ raionale sunt interesate de preluarea practicii bugetului suedez, care se implementează  în şcolile din Chişinău din 2012.

La data de 15 decembrie, conducătorii direcţiilor din teritoriu, dar şi vicepreşedinţi de raioane au efectuat o vizită de studiu la mai multe instituţii unde este aplicat acest model de organizare a alimentaţiei.

Şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport din Chişinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, a declarat că modelul bufetului suedez este aplicat în 58 de instituţii de învăţământ primar şi secundar general din oraş, adică practic în fiecare a doua instituţie. Odată cu această iniţiativă, s-a redus considerabil cantitatea resturilor de mâncare, cheltuielile însă au rămas aceleaşi, iar elevii au posibilitatea să aleagă şi să mănânce ce le place şi cât doresc.

Conducătorii direcţiilor raionale şi vicepreşedinţii de raion au avut posibilitatea să viziteze cinci instituţii de învăţământ din Chişinău unde este implementat proiectul. Ulterior, au participat la un atelier pentru schimb de experienţă între autorităţile publice locale.

Şeful adjunct al direcţiei, Alexandru Fleaş, a comunicat că se se planifică instalarea liniilor pentru alimentaţia elevilor prin autodeservire în toate instituţiile de învăţământ din Chişinău, unde cantinele permit acest lucru. Pentru anul viitor în bugetul municipal sunt prevăzuţi 360 de mii lei pentru a deschide alte 3 linii de alimentaţie cu autoservire.

Pe parcursul anului curent, cantine cu autodeservire pentru copii au fost deschise în 11 instituţii de învăţământ. În acest scop, din bugetul municipal s-a alocat suma de 1 milion de lei.

 

sursa: ipn.md