Eurovision revine după un an de pauză

Eurovision 2021

Concursul Eurovision 2021 va avea loc la Rotterdam. Orașul olandez trebuia să găzduiască Concursul în 2020 înainte ca evenimentul să fie anulat din cauza pandemiei COVID-19. Semifinalele vor avea loc pe 18 și 20 mai 2021. Marea finală va avea loc pe 22 mai 2021. La concurs, alături de Republica Moldova, vor mai participa încă 38 de țări.

Locul de desfășurare al Concursului 2021 va fi, la fel ca în 2020, stadionul Rotterdam Ahoy. Ahoy este o arenă sportivă situată în capitala Țărilor de Jos. Aceasta are o capacitate de 16.426 de locuri și a fost gazdă, în 2007, la Concursul Muzical  Eurovision Junior.

Conceptul celei de a 65-a ediții

S-a confirmat că tema pentru cel de-al 65-lea Concurs Eurovision va rămâne aceeași – Open Up. Sloganul „Deschide-te” a fost intenționat lăsat incomplet, când a fost ales pentru Eurovision 2020. „Simțiți libertatea de a completa sloganul în felul vostru. Am considerat că este important să alegem o temă care să reflecte spiritul vremurilor noastre. Cu sloganul, îi invităm cu căldură pe oameni să se deschidă către alții, la opinii diferite, la poveștile celuilalt și, bineînțeles, la muzica celuilalt ”, a explicat Sietse Bakker, producătorul executiv al emisiunii, în 2019, conform eurovision.tv.

Eurovision 2021 revine cu un nou logo. În decembrie 2020, logo-ul concursului a fost dezvăluit. Noul design este inspirat de harta lumii cu Rotterdam ca inima bătândă a Europei. „Logo-ul leagă Rotterdam de capitalele țărilor participante și simbolizează adunarea, indiferent de formă”, spune Sietse Bakker.

La fel ca anul trecut, sigla și conceptul au fost dezvoltate de agenția Clever ° Franke. Designul ediției 2020 a primit un premiu european de design și un premiu Red Dot Design. Cofondatorul Gert Franke a spus că „a extins stilul de anul trecut până în 2021” și a păstrat elementele „simple, inteligente, minimaliste și experimentale”, dar a adăugat apoi o „notă festivă, pentru a sărbători întoarcerea concursului Eurovision”, mai scrie eurovision.tv.

Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley și Nikkie de Jager (NikkieTutorials) sunt gazdele show-ului muzical. Cu ei ne vom întâlni pe parcursul celor 3 zile ale concursului.

Prima semi-finală: 18 mai 2021

Prima semi-finală a concursului va avea loc pe 18 mai. Aceasta poate fi urmărită live pe Moldova 1 sau ascultată la  Radio Moldova, cu începere de la ora 22:00. Țările care vor evolua în această seară sunt: (țară / reprezentant – piesa)

 1. Lituania / The Roop – Discoteque
 2. Slovenia/ Ana Soklič – Amen
 3. Rusia/ Manizha – Russian Woman
 4. Suedia/ Tusse – Voices
 5. Australia/ Montaigne – Technicolour (Live-on-Tape performance)*
 6. Macedonia de Nord/ Vasil – Here I Stand
 7. Irlanda / Lesley Roy – Maps
 8. Cipru/ Elena Tsagrinou – El Diablo
 9. Norvegia / TIX – Fallen Angel
 10. Croația/ Albina – Tick-Tock
 11. Belgia/ Hooverphonic – The Wrong Place
 12. Israel/ Eden Alene – Set Me Free
 13. România/ ROXEN – Amnesia
 14. Azerbaidjan/ Efendi – Mata Hari
 15. Ucraina/ Go_A –Shum
 16. Malta/ Destiny – Je Me Casse

Republica Moldova va evolua joi, 20 mai, în cea de a doua semi-finală. Țara noastră este reprezentată de Natalia Gordienko, cu piesa Sugar.

Cojocaru Maria