(VOX) Care sunt atuurile unui absolvent de liceu cu privire la continuarea studiilor universitare

După emoțiile de la probele de Bacalaureat, absolvenții de liceu trec printr-o perioadă pe cât de frumoasă, pe atât de complicată. E vârsta cînd scopurile trebuie să se materializeze, iar deciziile cu privire la continuarea studiilor să fie deja bine definite pentru viitor. Unii confuzi, alții siguri în domeniul în care își doresc să se aprofundeze în următorii ani, dar toți cu visuri frumoase. Echipa Radio Studentus și-a propus să realizeze un VOX cu unii dintre cei mai buni absolvenți de liceu, cu scopul de a le afla atuurile cu privire la continuarea studiilor universitare.

Lucian Iurcu- Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga” Telenești, profil real

Cred eu, că ne aflăm în cea mai complicată perioadă, deoarece decizia pe care o luăm acum ne va marca întreg viitorul, iar noi, tânăra generația de astăzi, suntem foarte principiali și ambițioși-dorim ca specialitatea pe care o vom alege sa fie atât hrană pentru suflet cât și pentru trup. În urma unor lungi analize, calculem, observații, comparații… la unii tineri le vine mai greu în luarea acestei decizii, la alții mai ușor, sau se întâmplă în așa mod că niciodată nu te-ai gândit că se putea întâmpla o asemenea întorsătură în momentul final. Fiind la răscrucea deciziilor marcante pentru toată viața, am hotărât sa îmi continui studiile la Universitatea Maritimă din Constanța, Facultatea de Navigație Maritimă și Fluvială, specialitatea Inginerie Economică în Domeniul Transporturilor. Desigur că nu a fost foarte ușor să aleg, însă situația actuală în care ne aflăm a dat imbold și mai mult deciziei mele finale, dar și pasiunea de a fi mereu implicat in activități de o importantă majoră, mai ales unde mereu este un circuit și un schimb de experiență care m-a și  condus la acest fapt. Doresc succes în primul rând tuturor liceenilor care urmează să finiseze etapa liceală, la Bacalaureat, și în alegerea domeniului îndrăgit și corect ! Iar camarazilor mei le doresc mult noroc și forța de a lupta mai departe în realizarea visurilor !

Anișoara Ilescu- Liceul Teoretic ,,Vasile Alecsandri”, Chișinău

După absolvirea liceului eram încă confuză în privința studiilor universitare, căci orice alegere pripită şi-ar fi lăsat o amprentă negativă asupra viitorului meu profesional. Astfel am decis să-mi iau un ,,gap year” – un an de pauză pentru a înțelege ce îmi doresc defapt, pentru a mi realiza micile visuri şi pentru a mă pregăti mai intensiv pentru intrarea la o universitate bună.
La moment mă aflu într-o dilemă, între două orizonturi total opuse, trebuie să aleg dintre Facultatea de Litere a Universități Babeș-Bolyai din Cluj și cea de Management Hotelier a „American Hotel Academy ” din Braşov . Aceste două facultăți îmi produc interes și mi se par destul de atractive şi profitabile.
În fond, sper că în această perioadă mă voi determina și voi face alegerea corectă.

Tatiana Pinteac – Liceul Teoretic Cu Profil Real ,,Mihai Marinciuc”

Aș vrea să studiez la noi în țară și anume la Universitatea de Stat, Facultatea Psihologie și Științe ale Educației. De motivat, cred că mă motivează însuși faptul că mi se pare un domeniu destul de interesant și vast în care aș putea să mă aprofundez pe viitor. Cu ajutorul psihologiei, am să pot înțelege mai bine lumea și ceea ce mă înconjoară. Probabil dorința de a conlucra și a ajuta oamenii prin cunoașterea acestora, m-a atras anume la această facultate.

Nicoleta Carp – Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga” , profil uman

Încă nu sunt sigură dacă merg anul acesta să aplic la studii universitare. Mă gîndesc să iau o pauză de un an. Deja văd cum reușesc. Însă am în plan să studiez la Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul în Chișinău, la Facultatea Chimie și Biologie sau la Universitatea de Stat din Moldova și anume la Facultatea de Drept.

 

Veronica Pîrnău Liceul Teoretic Cu Profil Real ,,Mihai Marinciuc”

Eu îmi doresc să-mi continui studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept deoarece, este posibil de evoluat într-un timp scurt și mă atrage anume profesia de avocat.

 

 

 

 

Valentina Lapșin – Liceul Academiei de Științe a Moldovei, Chișinău, profil uman

Mi-aș dori să-mi continui studiile de licență la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, FEAA.
Consider că UAIC este o universitate potrivită, întrucît se află în top-ul celor mai prestigioase universități ale României și oferă, astfel, studii de calitate cu posibilitatea de a beneficia de experiență peste hotare în cadrul proiectelor Erasmus.

 

 

Vasile Dragan – Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga” Telenești, profil uman

La moment nu vreau să-mi continui studiile, însă anul viitor îmi doresc să aplic la o facultate de jurnalistică în România. Aspir spre aceste domeniu deoarece, îmi plac situațiile care ridică adrenalina în sânge, iar viața jurnaliștilor se află în strânsă legatură cu situațiile de genul. În fine, nu viața tuturor, dar a reporterilor sigur că este așa.