Arta degustării vinului și aromele transformate în emoții

Somelier
Imagine simbol

Pe data de 3 iunie este marcată la nivel internațional ziua somelierilor. Arta degustării vinului și aromele transformate în emoții răsplătesc plăcerea și așteptarea celor care știu să aprecieze un vin bun și rafinat. 

Pentru curioșii și amatorii de arome combinate dezvăluim câteva tehnici de degustare, prezentate de domeniulbogdan.ro:

  • CÂT VIN SE TOARNĂ ÎN PAHAR PENTRU DEGUSTARE

    – pentru început umple o treime de pahar cu vin și privește-l drept. Apoi înclină paharul ușor. Astfel vei putea vedea întreg spectrul de culori pe care le are vinul. Dacă vei lasă apoi paharul în jos, vei putea admira intensitatea culorii. Aceasta oferă indicii despre densitatea vinului. Indicat ar fi să ai la dispoziție un fundal alb pentru examinarea vizuală a băuturii;

  • CUM ȘI DE CE SE ROTEȘTE PAHARUL DE VIN ÎNAINTE DE A GUSTA

    – o mare parte a procesului de degustare a vinului ține de simțul olfactiv. Astfel identifici diferitele buchete pe care le are vinul. Dacă miști paharul folosind mișcări circulare, vei elibera toate aromele vinului. Acum e timpul să apropii paharul de nas, pentru a identifica dacă aromele sunt delicate și elegante sau puternice, pătrunzătoare. Dacă ești începător în ale degustatului, rotește paharul pe o suprafață plată, fără a-l ridică de pe masă. Dacă rămân urme pe peretele paharului, este un indiciu că vinul e dens, cu un conținut mai mare de alcool sau glicerină;

  • CUM SE ȚINE PAHARUL ÎN MÂNA PENTRU DEGUSTARE

    – paharul se ține de picior, pentru că, în caz contrar, acesta se va încălzi și va influența și temperatura vinului;

  • CUM SCAPI DE ALTE GUSTURI DIN GURĂ

    – la degustările de vin nu se bea. Vinul se va scuipa după degustare, apoi se va curăța gură și limba cu apă și cu aperitive lipsite de condimente sau alte gusturi pregnante. Se pot servi pâine, cașcaval, brânzeturi nesărate, poate fructe și ciocolată, dacă se servesc și vinuri roșii;

  • CÂT SE ȚINE VINUL ÎN GURĂ ÎN TIMPUL DEGUSTĂRII

    – vinul se va ține în gură pentru un minimum de 4-5 secunde și maximum 10-12 secunde. La final, vinul se va elimina din gură. Dacă pașii de mai sus au fost îndepliniți în mod corect, gustul se va mai menține o perioadă. Acest detaliu împarte vinurile în trei categorii: vinuri scurte – 4 secunde, vinuri medii – 5-8 secunde, vinuri lungi – peste 9 secunde.

    Republica Moldova este renumită datorită galeriilor subterane din Cricova și Mileștii Mici, ultima fiind deţinătoare a recordului Guinness pentru cea mai mare colecţie de vinuri din lume. Accesând platforma wineofmoldova.com aflați câte vinării avem și în ce regiuni ale țării pot fi găsite. 

Mariana Tacu