Euro se apreciază semnificativ în ultima perioadă de timp

Moneda unică europeană a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani deşi Banca Centrală Europeană a decis să-şi menţină neschimbate dobânzile afla­te la cele mai scăzute niveluri din is­to­rie şi programul de achiziţii de obli­ga­ţiuni, preşedintele acesteia Mario Draghi anunţând că strategii aşteaptă ca ac­tuala redresare economică a regiu­nii să fie acompaniată de o creştere a salariilor şi preţurilor.

Euro este cel mai bun performer din rândul monedelor ţărilor G10 în acest an, iar creşterea monedei unice eu­ro­pene ar putea continua în con­di­ţi­ile în care BCE ar putea anunţa restrân­ge­rea programu­lui de relaxare canti­ta­tivă în septembrie sau octombrie, scrie Bloomberg.

Schimbarea de ton a băncii centrale a ajutat euro să-şi revină de la minime atinse ultima dată în apropiere de înce­pu­tul mileniului. Investitorii se aşteaptă ca BCE să înceapă să-şi restrângă pro­gra­mul de achiziţii de anul viitor şi iau în calcul o majorare cu 10 puncte de bază până în septembrie 2018.

În acelaşi timp, riscurile de natură po­litică s-au disipat în mare parte, iar creş­terea economică a accelerat, încu­rajând investitorii.

Euro a atins 1,16 în raport cu dola­rul după ce Draghi a arătat că raliului re­cent al monedei i s-a acordat o „oare­ca­re atenţie“, fără să se declare îngri­jorat de acesta la conferinţa de presă de după reuniunea BCE din iulie.

Moneda a avansat cu aproximativ 11% în acest an, în parte pe fondul spe­cu­laţiilor privitoare la apropierea unei de­cizii de restrângere a achiziţiilor de obligaţiuni.

Nomura vede moneda la 1,15 dolari până la sfârşitul acestui an.

Alţi analişti estimează că euro ar putea atinge 1,20 în raport cu dolarul până la sfârşitul anului, moneda bene­fi­ciind de pe urma datelor economice mai bune din zona euro şi a scăderii în­cre­derii investitorilor în SUA, potrivit CNBC.

„Cred că cursul euro/dolar a înce­put să se mişte către echilibru“, arată Vasileios Gkionakis, de la UniCredit. „Moneda a fost subevaluată ceva timp, iar acum piaţa a început să ia în calcul viitoarea normalizare a politicii BCE“.

Bob Parker, de la Quilvest Investment Management, estimează că euro ar putea avansa până la 1,20 până la sfârşitul acestui an, înainte de a creşte în continuare până la 1,25 dolari în 2018.

În opinia altor analişti, singurul lucru care poate opri o creştere prelungită a euro sunt evenimente care s-ar putea produce de cealaltă parte a Atlanticului, cum ar fi un progres în reforma fiscală din SUA, potrivit Bloomberg.