Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la semințele prăjite

Dr. Samuel Getlin, un medic osteopat şi chimist celebru din SUA, unul din pionierii medicinii complementare, recomandă cu căldură: „Oricând ţi se face foame, eşti obosit sau ai poftă de ceva dulce, să ai la îndemână câteva seminţe de floarea soarelui”.

Seminţele de floarea-soarelui conţin grăsimi sănătoase, fibre şi proteine, vitamine şi minerale. Au un conţinut bogat în vitaminele E, B1, B6, acid folic, în minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, în tryptofan şi fitosteroli (ajută la reducerea nivelului de colesterol în sânge, la îmbunătăţirea răspunsului sistemului imunitar şi scăderea riscului de cancer).

Seminţele de floarea soarelui sunt o sursă foarte bună de proteine, energizează, ajută în fluidizarea circulaţiei sanguine, ajută ficatul, splină, pancreasul şi suprarenalele.

Conform specialiştilor, 35 grame de seminţe de floarea soarelui conţin: 61% din DZR (doză zilnică recomandată) de vitamina E, 34% din DZR de vitamina B1, 31% din DZR de cupru, 28% din DZR de magneziu, 26% din DZR de seleniu, 23% din DZR de fosfor, aducând un aport de 204 calorii.

Consumate moderat, în stare crudă aduc numeroase beneficii: ajută la reglarea digestiei şi la bună funcţionare a intestinelor, combat oboseală, stresul, insomnia, cresc nivelul energetic global al organismului, previn apariţia migrenelor.

„Consumate zilnic, seminţele nu trebuie să depăşească 20-30 grame, iar cele prăjite şi sărate sunt contraindicate deoarece prin prăjire acestea îşi pierd o mare parte din proprietăţile terapeutice. Se pot consumă că atare sau adăugate în salate, supe sau sosuri”, explică explică dr. Daniela Stan.

De ce trebuie evitate seminţele prăjite

Specialiştii spun că cele prăjite au câteva dezavantaje: multe enzime şi vitamine sunt distruse. Grăsimile sunt oxidate (creşte cantitatea de substanţe cancerigene). Adaosul de sare pune un stres inutil pe rinichi şi poate duce la retenţia de apă şi hipertensiune. Prin prăjire, carbohidraţii capătă un indice glicemic mai mare, crescând riscul de a fi depuşi sub formă de grăsime.

Consumul exagerat duce la îmbolnăviri serioase: gastrite, ulcere şi chiar apendicită. Nici stomatologii nu le recomandă, deoarece distrug smalţul dentar, producând apariţia petelor negre.