Mesto – locul unde monedele se transformă în zâmbete

Salveaza o viata

În ajunul sărbătorilor de iarnă, magazinul caritabil Mesto organizează campania de binefacere „Viața merită trăită”, destinată copiilor diagnosticați cu boli oncologice. Timp de zece zile, toate persoanele cu inimă mare pot să doneze monede în boxele amplasate în incinta a trei magazine din capitală. Banii colectați vor fi utilizați la procurarea cadourilor de Revelion pentru cei circa 40 de copiii bolnavi de cancer, internați în secțiile pediatrice ale Institutului Oncologic din Chișinău.

Aceasta este prima dată când Mesto participă în calitate de organizator al acțiunii de colectare a monedelor. Timp de opt ani, evenimentul a fost desfășurat de Asociația „Salvați viața”, care s-a închis în 2019. „Deoarece am fost mulți ani voluntar la „Salvați viața” și știam cum se petrece această campanie, am considerat că este foarte importantă și am decis să o preiau. În primul rând, o continui pentru oamenii care colectează în fiecare an monede – ca ei să înțeleagă că munca lor nu este în zadar. Cu toate acestea, nu ne-am așteptat la un asemenea impact. În ediția din acest an s-au alăturat mulți oameni care au aflat pentru prima dată de magazinul nostru și de campania respectivă”, afirmă fondatoarea magazinului Mesto, Inga Bostan.

„Fiind voluntar de mai bine de opt ani, nu-mi imaginez cum era viața mea până când am intrat în această societate. Totul a început când am colectat bani pentru tratamentul unei prietene diagnosticate cu cancer. Atunci am simțit pe pielea mea cum e să primești ajutor când ai nevoie și am înțeles că la rândul meu, vreau să ofer ajutor altor persoane”, a mai spus Inga Bostan.        

De sortarea monedelor colectate în cadrul campaniei se ocupă voluntarii, precum și alte persoane dornice să ajute. Printre voluntarii implicați se numără și Vera Iurciuc: „Vin (aici) de când s-a deschis magazinul – uneori ca să ajut, alteori ca să sortez sau să fac ordine. Îmi place acest magazin, deoarece aici poți să faci bine atât cumpărând haine, cât și donând. În plus, la Mesto poți să observi cum are loc schimbul de energie: devii mai împlinit când vezi hainele tale pe alt om și înțelegi că lucrurile care pe tine deja nu te mai bucură, aduc fericire altcuiva”.

Vera Iurciuc a început să practice voluntariatul în altă organizație, care făcea iarmaroace de binefacere: „La primul iarmaroc la care am participat, am reușit să colectăm toată suma necesară pentru operația unui copil care avea deficiențe de auz, iar în cele din urmă, el și-a auzit pentru prima dată părinții. Acel moment a fost un imbold imens și am înțeles că printr-un aport mic poți să schimbi viața unui om. Comparativ cu iarmaroacele, care se organizau o dată la două săptămâni sau o dată pe lună, la magazin poți veni în fiecare zi ca să le oferi altora lucrurile tale și totodată, să te joci cu motanul Erioma – care este „șeful” acestui local”.

În trei ani de activitate, Mesto și-a făcut clienți fideli, lucru care explică faptul că stocul de haine și obiecte donate este suplinit zilnic, iar în magazin sunt mereu mulți oameni, inclusiv cumpărători noi. „Proprietarii acestui magazin au venit cu o inițiativă frumoasă, mai ales acum, în perioada sărbătorilor de iarnă – când dorințele devin realitate. Este admirabil faptul că o bună parte dintre cumpărători sunt persoane darnice: în bol am zărit nu doar monede, ci și multe bancnote cu sume generoase. Acest lucru demonstrează că oamenii sunt empatici și încearcă în măsura posibilităților să contribuie la fericirea altcuiva”, a spus cumpărătoarea Mădălina Sorocovschi.                        

În afară de magazine de caritate, în Republica Moldova mai activează și alte organizații și voluntari, care oferă suport moral și sprijin financiar atât copiilor, cât și maturilor bolnavi de cancer.

Cu o astfel de inițiativă se ocupă familia Ghermanov, care de 13 ani, cu ajutorul mai multor prieteni, organizează tabere de vară pentru copiii diagnosticați cu boli oncologice, în special cu leucemie. „Activitatea se efectuează în totalitate voluntar și gratuit. Chiar și în timpul pandemiei, nu am abandonat această cauză și am continuat să menținem legătura cu persoanele care au fost în tabăra noastră”, a menționat Alina Ghermanova.

,,Mă bucură nespus de mult faptul că în țara noastră se organizează astfel de campanii sociale precum „Viața merită trăită”. Dacă fiecare cetățean al Republicii Moldova ar dona câte o monedă, s-ar strânge minimum două milioane de monede. Dacă avem posibilitatea să ajutăm pe cineva mai trist decât noi, de ce să nu o facem? Știind câți copii bolnavi de cancer sunt astăzi și conștientizând cât de mult au nevoie de ajutorul nostru, suntem obligați să participăm la actul de caritate organizat de magazinul Mesto”, a mai adăugat Alina.

Beneficiarul campaniei „Viața merită trăită” este Asociația Obștească „Viața fără leucemie”, organizație care oferă susținere copiilor diagnosticați cu maladii oncologice și familiilor lor. Toți doritorii pot să-și aducă monedele până pe data de 20 decembrie, la punctele de colectare amplasate în magazinul Mesto, showroom-ul Julia Allert și în magazinul de produse ecologice Greenway.

Victoria Romaniuc