Oul fiert – beneficii de necontestat

beneficiile oului fiert

Ouăle de Paște reprezintă cele mai răspândite simboluri ale acestei sărbători. Iată că fiind consumate fierte acestea au numeroase beneficii asupra sănătății omului. Specialiștii recomandă consumul zilnic a unui ou fiert, fiind un aliment bogat în nutritivi indispensabili organismului. 

Ouăle fierte au numeroase beneficii asupra organismului uman. Acestea au constituit un aliment prețios încă din perioada preistorică. Atunci mesele începeau cu un fel de mâncare care includea ouă. Cercetătorii au ajuns la concluzia că oul fiert  consumat la micul dejun ajută foarte mult la puterea de concentrare, stimulează creativitatea și oferă energie pentru întreaga zi. Biroul Național de Statistică (BNS) relatează într-un studiu că în medie,  o persoană timp de un an consumă 198 de ouă.

Unul dintre cele mai benefice alimente organismului uman despre care se spune că ar conţine proteine superioare în totalitate este oul fiert. Bogat  în colesterol bun, asigură o mare parte din grăsimile necesar pentru sănătatea inimii şi a vaselor de sânge. De asemenea,  oulfiert completează necesarul de lipide şi poate preveni hipertensiunea, boli nervoase, infarctul sau accidentele vasculare cerebrale. Fiecare ou fiert furnizează multe vitamine, minerale și are aproximativ 50g.  

Oul fiert conține o gamă variată de aminoacizi, ceea ce înseamnă că este o sursă de proteine completă. Este vorba despre leucină, un aminoacid care ajută la refacerea ţesuturilor osoase şi musculare, a epidermei în cazul unor leziuni, dar şi reglează nivelul de zahăr din sânge şi ajută organsimul să ardă mai repede caloriile. Un studiu care a cuprins aproximativ 300.000 de persoane demonstreaza ca un ou fiert pe zi poate scadea riscul de accident vascular cerebral, relatează The Times.

Iată 5 lucruri pe care nu le știai despre ouă:

  • Ouăle sunt fluorescente;
  • Coaja oului este făcută din carbonat de calciu (CaCO3), la fel ca scoicile sau creta;
  • Ouăle conțin aproximativ toate vitaminele cunoscute, cu excepția Vitaminei C;
  • Culoarea gălbenușului de ou este determinată  de dieta găinilor;
  • Substanțele din ou protejează ochii celor  înaintați în vârstă, împotriva orbirii;

Dacă vei include un ou fiert în cadrul unei mese sau gustări în fiecare zi vei constata că slăbești mai ușor, vei avea energie și te vei putea concentra în momentele dificile. Consumă ouă fierte nu doar de Paște. Un ou fiert consumat zilnic te poate ține departe de doctor!