Acasă Lifestyle Curiozități De ce bărbații nu fac celulită?

De ce bărbații nu fac celulită?

0
De ce bărbații nu fac celulită?
Coconut milk and coconut oil on wooden table

E vară și în plin sezon estival suntem deranjate mai mult ca oricând de celulita care ne dă bătăi de cap. Totuși, de ce apare la reprezentantele sexului frumos și care sunt metodele de prevenire a apariției acesteia?

Hormonii, în special cei sexuali și tiroidieni, influenţează considerabil viaţa femeilor: dispoziţia generală, aspectul pielii, greutatea corporală, libidoul, etc. Uneori, disfuncţiile endocrine pot avea ca efect îngrăşarea. Şi, unde aţi văzut kilograme în plus fără celulită?

Prin studii ştiinţifice, s-a demonstrat că estrogenii secretaţi în exces exercită o presiune asupra vaselor sanguine, împiedicând oxigenul să ajungă în ţesuturi. Drept urmare, se formează depozite de grăsime. Celulita, însă, nu este provocată de grăsime, ci de hernierea acesteia – fenomen influenţat de variate  circumstanţe, inclusiv anumite particularităţi individuale (vârstă, sex, predispunere genetică) de structură a pielii.

De ce, totuşi, reprezentantele sexului frumos sunt mai vulnerabile la acest capitol? Explicaţia constă în următoarele: a) la femei ţesuturile conjunctive au forma unui fagure cu camere largi, dispuse vertical, ceea ce permite ieşirea grăsimii la suprafaţa pielii; b) la bărbaţi, camerele sunt dispuse orizontal, iar ţesuturile adiacente sunt mai dure, mai rezistente. Bărbaţilor nu le trebuie o piele fină, ei neavând nevoie de elasticitate, aşa cum au nevoie femeile (la naştere, spre exemplu).

Aşadar, bărbaţii sunt ocoliţi de această problemă. Cu mici excepţii, desigur: la unii dintre ei, hormonii feminini, produşi într-o cantitate mai mare decât în mod normal, pot fi responsabili de dezvoltarea celulitei. Apropo, nu trebuie să confundăm celulita non-infecţioasă sau estetică, despre care vorbim în acest rezumat, cu celulitele / paniculitele de altă natură (infecţioase, autoimune etc.), care constituie un alt subiect de discuţie.

Desigur, alimentaţia dezechilibrată, urmată de un exces în greutate este importantă, uneori chiar esenţială în dezvoltarea celulitei. Dar, pe lângă asta, există o sumedenie de alţi factori (fumatul, abuzul de alcool, sedentarismul, stresul, etc.) care favorizează slăbirea/ deteriorarea ţesutului conjunctiv şi, în consecinţă, apariţia “cojii de portocală”.

Din păcate, nu există un tratament minune în această privinţă. Chiar şi cele mai contemporane metode (masajul anticelulitic, mezoterapia, lipoliza cu laser etc.) pot doar să diminueze problema, necum să o vindece.

Iată de ce, cel mai bun sfat pentru combaterea celulitei este adoptarea unui mod sănătos de viaţă: fără alcool, fără ţigări, fără excese alimentare, cât mai multă mişcare, o hidratare suficientă a organismului şi, desigur, gândire pozitivă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here