Câte cărţi trebuie să fie într-o casă pentru a avea un copil deştept?

Toată lumea este conștientă de beneficiile cărților în viața noastră, indiferent de vârstă și indiferent de genul acestora. Ele au devenit vitale pentru cei care le-au îndrăgit, ajungând  hrana de toate zilele pentru suflet.

Cu  toții atunci când devenim părinți, ca și părinții noștri la rândul lor, visăm să creștem și să educăm copii deștepți, citiți și inteligenți. Cărțile sunt cele care ne vor ajuta să vedem în copiii noștri ceea ce vrem noi, după cum spunea și Cicero: ”O încăpere fără cărţi e ca un trup fără suflet”.

Și totuși ce trebuie să facem? Câte cărți trebuie să fie într-o casă pentru a crește un copil cult? Un studiu masiv realizat de savanţii de la Universitatea din Nevada, care a durat două decenii, scoate la iveală că biblioteca proprie este la fel de importantă pentru copil ca nivelul de educaţie al părinţilor.

De asemenea, studiul s-a realizat în 27 de ţări, astfel rezultatul este valabil pentru mai multe culturi și grupuri sociale. Diferenţa dintre a fi crescut fără cărţi şi a fi crescut cu 500 de cărţi are acelaşi impact ca diferenţa dintre a avea părinţi cu trei ani de educaţie şi a avea părinţi cu 15 ani de educaţie, scrie Curiosity.

Chiar şi dacă copiii sunt crescuţi de părinţi cu puţină educaţie, copilăria într-o casă cu 500 de cărţi duce în medie la 3,2 ani mai mulţi ani de şcoală pentru copil.

500 de cărţi pot părea multe, dar un copil nu are nevoie de atât de multe pentru a-i fi benefice. Chiar și 20 de cărţi în casă pot avea un impact pozitiv asupra educaţiei copilului.

O critică adusă studiului este că, nu cărţile duc la realizări academice mai bune, ci prosperitatea părinţilor care îşi pot permite cărţile. Cercetătorii contrazic această afirmaţie, precizând că acestea „avantajează în special copiii din familiile dezavantajate”.

Dacă e să facem niște calcule, unui viitor părinte, începând din copilărie dacă i s-ar procura sau ar  procura el câte 2 cărți, cam de la 10 ani să presupunem, la 30  ani el ar putea avea în jur de 500 de cărți, deci e posibil și e realizabil.

În concluzie putem spune că Cicero avea dreptate în citatul său, cărțile sunt educative, ne ajută să cunoaștem alte lumi, alți oameni, ne ajută să trăim mai multe vieți. Mihai  Eminescu spunea într-un citat: ”Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înţelesul și filozofia vieții”. Să ne ajutăm copiii să cunoască acest sens al vieții prin și citind cărți.

Stagiar Tatiana ZABICA.