Festivalurile lumii: între vis și realitate

Festivalurile pot fi comparate cu muzee vii, spații ale culturii și tradiției într-o lume tot mai globalizată. Nu există nimic mai potrivit pentru a înțelege o țară, cultură, popor sau limbă, decît participarea la un eveniment în care se sărbătorește individualitatea, unicitatea locală – prin muzică, dansuri, spectacole.

Așadar, dacă printre pasiunile tale se numără călătoriile și aventurile, noi avem cîteva sugestii pentru tine… Acestea îți vor îmbunătăți considerabil experiența, oferindu-ți ocazia de a afla mai multe despre cultura, tradițiile și oamenii din țările pe care le vizitezi. Este și o ocazie perfectă pentru a participa la unele dintre cele mai reușite petreceri din lume și de a uita de problemele banale cotidiene.

Deci, vă propunem cîteva exemple de festivaluri inedite, a căror faimă a devenit legendară, încît anual zeci de mii de turiști participă în aceste evenimente grandioase.

1) Carnavalul de la Rio din Brazilia

CarnavalRio

Unul dintre cele mai cunoscute festivaluri din lume, cu o vechime de 300 de ani reușește să strîngă astăzi peste 2 milioane de participanți în fiecare zi a festivităților. Lumina, culoare, dans în ritm de samba… Oricine se poate alătura distracției.

În aceste zile brazilienii își demonstrează energia și entusiasmul ce fascinează întreaga lume alături de confetti, dansuri, costume extravagante și decorații tematice. Astfel pe bulevardele de la Rio dansatorii fac spectacol, concursuri de dans…

2) Festivalul culorilor din India

FestivalulIndia

Acest eveniment se mai numește si „Holi”. Este sărbătorit la începutul fiecărei primăveri de către hindușii din țări precum India, Nepal, Bangladesh și multe altele. Conform legendei, se sărbătorește trimful binelui asupra răului și se declară pacea și înțelegerea în lume.

Motivul pentru care această sărbatoare a devenit faimoasă în toată lumea este pentru că zeci de mii de participanți sînt încurajați să poarte cele mai colorate haine, să se picteze pe față și să arunce pudra viu colorată în aer. Pudrele sunt făcute din plante medicinale,  simbolizînd renașterea odată cu venirea primăverii.

Astfel se dă naștere celei mai colorate petreceri din lume.

3) „Bătălia navală” din Spania

FestivalulBataliaNavala

În fiecare al doilea weekend din luna iulie, în  Vallecas, Madrid este sarbatorită Carmen, sfînta protectoare a pescarilor și marinarilor. În timpul festivalului are loc o „bătaie cu apă” de proporții uriașe.

În scopul de a se răcori pe timpul vremii caniculare de peste 35˚C, locuitorii orașului ies în strada înarmați cu pistoale cu apă și nu numai. Primăria orașului se pregătește în avans pentru eveniment, furnizînd peste 50 de mii de litri de apa. Pe lîngă toate acestea, festivitatea începe cu un mare ospat de paella (mîncare spaniolă tradițională) și se termină cu o serie de concerte înainte ca participanții să se retragă în camere pentru a se usca…

4) Festivalul taurilor de la Pamplona

FestivalulPamplona

Un oraș liniștit și poate… nu chiar spectaculos, Pamplona a devenit faimos în întreagă lume pentru curajul sau nebunia locuitorilor care, an de an, se aruncă în curse nebunești alături de fioroșii tauri.

Pamplona este capitala regiunii spaniole Navarra, iar pentru naționaliștii basci este capitala istorică a Țării Bascilor. Faima mondială și-a capătat-o după apariția romanului „Fiesta” al lui Ernest Hemingway, care descrie evenimentele ce au loc anual în Pamplona, astfel intrigînd turiștii din întreagă lume.

Cursele cu tauri de la Pamplona fac parte din festivalul anual dedicat Sfîntului Fermin, sau Sanfermines, cum îl numesc localnicii. Festivalul începe pe data de 6 iulie, la prînz, cînd primarul anunța oficial deschiderea de la balconul primăriei.

Astăzi festivalul este presărat cu muzica, dansuri și voie bună. Curajoșii trebuie să fie la linia de start la ora 7:30, îmbrăcați în alb, cu o eșarfă roșie la gît, pentru că îi așteaptă o cursa de 825 de metri, care durează, în medie, trei minute.

5) Carnavalul de la Veneția

carnavalul de la venetia

Carnavalul Venețian… Extrem de misterios, fascinant și colorat, reprezintă ințial o sărbătoare care avea rolul de a marca trecerea de la iarna la primăvara. Cu această ocazie, fiecare locuitor al Veneției, indiferent de statutul său social, purta o mască care îl făcea egal cu absolut orice alt participant.

Romantismul greu al Veneției, atmosfera încărcată de povești și legende, personajele de basm, coloratură stridentă, discretă se simte și astăzi în timpul Carnavalui. Carnavalul de la Veneția este un amestec de tradiție, distracție, istorie și bună-dispoziție într-un oraș unic cu adevărat, un festival care atrage an de an zeci de mii de turiști din toate colțurile lumii.

An de an Carnavalul de la Veneția are un program foarte bogat și distractiv pentru participanții de toate vîrstele, de la concursul pentru cea mai frumoasă mască a unui copil pînă la concerte de muzică clasică, parade cu diverse tematici sau spectacole de teatru.  

Sanda Panteleimonov, UTM