O scrisoare către adulţi

O studentă pe nume Jenni Herd a scris o briliantă scrisoare către The Times, în care îşi expune părerea despre miile de articole scrise despre comportamentul adolescenţilor şi despre prejudecăţile adulţilor.

 

Nu suntem atât de iraţionali şi imaturi precum ne văd adulţii”, scrie tânăra în vârstă de 16 ani.

Domnule, sunt din ce în ce mai furioasă din cauza barajului de articole despre adolescenţi ce continuă să încerce să explice comportamentul nostru („Stări de spirit şi crize: ce e în capul adolescenţilor?, Mar 1”).

Am 16 ani şi sunt eminentă, ca şi majoritatea prietenilor mei. Nu suntem atât de iraţionali şi imaturi precum ne văd adulţii. Am crescut trecând prin crize financiare şi acceptăm faptul că majoritatea dintre noi vom fi şomeri. Nu mai tresărim la imaginile sângeroase ale războiului, deoarece am crescut văzând haosul din Estul Mijlociu şi din alte părţi. Majoritatea dintre noi sunt cinici şi pesimişti, din cauza mediului în care trăim – care ar trebui să fie o explicaţie suficientă pentru aparența noastră insolentă şi lipsă de respect, fără ca „experţii” să scrie articole despre acest fapt.

Nu a observat oare nimeni că suntem furioşi pe lumea în care trăim? Furioşi că noi vom fi cei care va trebui să cureţe mizeria, în timp ce voi ne dispreţuiţi, analizând răspunsurile noastre ca şi cum am fi alte specii?

Aş dori ca adulţii să ne trateze, nu ca pe nişte creaturi din altă lume, ci ca pe nişte oameni cu inteligenţă – un pic diferită de a voastră, şi totuşi inteligenţă.

Încetaţi lecţiile despre cum ar trebui să se comporte adulţii în jurul nostru, şi în schimb, învăţaţi-i să ne respecte.”

Jenni Herd
Kilmarnock, E Ayshire

Personal, cred că înainte ca adulţii să ne ţină discursuri lungi despre cum „ar trebui să ne comportăm” şi să comenteze deficienţele comportamentului adolescenţilor, să ia în consideraţie faptul că copiii iau, în primul rând, exemplu de la părinţi.

Sursa: huffingtonpost.co.uk


Galina Zubenschi, ULIM

Lasă un comentariu