Cartea zilei, 6 aprilie

Oscar are 9 ani. Este inventator, francofil, explorator, admirator al lui Stephen Hawking și fan Beatles. În urma atentatelor de la 11 septembrie moare tatăl său. Întâmplător, Oscar descoperă printre lucrurile acestuia o cheie. Astfel începe misiunea secretă a tânărului explorator – găsirea încuietorii la care se potrivește cheia. Eroul nostru va străbate întregul New York pentru a-și găsi răspunsurile la întrebări. Va fi ajutat în unele escapade de către vecinul său, un bătrân care are palmele tatuate cu cuvintele „Da’’ și „Nu’’.

Cartea, de fapt, își desfășoară acțiunea pe trei planuri, în jurul a trei mari catastrofe.

Așadar veți parcurge ruta narativă New York-Dresda-Hiroshima. Personajele-simbol a ultimelor două orașe dezvăluindu-se pe parcursul cărții ca protagoniștii unei tragice povești de dragoste. 

Plin naivitate, umor,blândețe, inventivitate – romanul vă va încărca cu emoții din cele mai diverse. Lumea privită prin ochii unui copil și de la înălțimea unor tragedii care au schimbat cursul istoriei. Lumea privită cu inocență, tristețe și speranță – asta veți descoperi în roman. „Extrem de tare și incredibil de aproape’’ de Jonathan Safran Foer s-a bucurat de un succes extraordinar în întreaga lume, devenind besteseller și fiind tradus în mai mult de 30 de limbi.

Sursa: Rubrica „Cartea Zilei, Radio Studentus

Text: Aliona Ciurcă