Cele mai bune 10 cărți pentru adolescenți

Când ai chef de altceva decât să vezi un film sau să asculți muzică, refugiază-te într-o carte!

Lectura în viața adolescentului este primordială pentru că îl formează așa cum nimic altceva nu reușește. Din păcate tot mai puțini adolescenți citesc lectură particulară în timpul lor liber. Unii din lipsa timpului, altora pentru că nu le place această activitate, iar alții sunt atrași de calculator și nu de cărți. Totuși sînt momente cînd cu toții dorim să citim o carte bună.
Am selectat 10 cele mai bune cărți pentru adolescenți:

1. Seria ,,Harry Potter” – J. K. Rowling

J. K. Rowling povestește aventurile lui Harry Potter și ale prietenilor săi la Hogwarts, Școala de Magie, Farmece și Vrăjitorii. Harry, Ron și Hermione trebuie să dea dovadă de curaj și iscusință în lupta contra diabolicului Cap-de-Mort și a armatei sale de Devoratori ai Morții. Daniel Radcliffe, Rupert Grint și Emma Watson au jucat rolurile principale în cele 8 filme Harry Potter bazate pe cărți.

2. Seria ,,Stăpânul Inelelor” – J. R. R. Tolkien

Hobbitul Frodo și prietenii lui pornesc într-o călătorie cu destinația Mordor pentru a distruge maleficul Inel al Puterii și a readuce pacea în Middle-earth.
Trilogia a fost ecranizată de Peter Jackson, devenind una dintre cele mai apreciate serii de filme fantasy din toate timpurile.

3. ,,Împăratul muștelor” – William Golding

William Golding prezintă povestea unui grup de elevi naufragiați pe o insulă. Ralph, Piggy, Simon și restul găștii încearcă să-și dezvolte propria lor societate în timp ce așteaptă să fie salvați, dar lucrurile nu decurg deloc așa cum sperau.

4. Seria ,,Jocurile Foamei” – Suzanne Colli

Katniss Everdeen descoperă că victoria nu este suficientă pentru a trăi în pace.
Din contra, societatea Panemului se îndreaptă cu pași mari către o revoluție în toată regula.

5. ,,Jurnalul unui adolescent timid” – Stephen Chbosky

Adolescentul Charlie se luptă să se integreze în lumea complexă a liceului.
Se confruntă cu confuzia dintre sex și dragoste, cu tentația drogurilor și cu durerea pierderii unui prieten apropiat și a mătușii sale preferate.

6. Seria ,,Twilight” – Stephenie Meyer

Bella Swan se mută în Forks, Washington, pentru a locui cu tatăl său. Tînăra în vîrstă de 17 ani se îndrăgostește de un coleg la școală pe nume Edward, despre care află că nu este om. Bella trebuie să aleagă între vampirul Edward și vîrcolacul Jacob, în vreme ce e amenințată de pericolul vampirilor dușmănoși.

7. ,,Sub aceeași stea” – John Green

În ciuda medicamentului miraculos care i-a micșorat tumoarea și i-a oferit un bonus de cîțiva ani, Hazel e pe moarte.
Fata își dă seama însă că viața ei e departe de a se fi încheiat, atunci cînd îl întîlnește pe Augustus Waters la Grupul de Susținere al Copiilor cu Cancer.

8. ,,Hoțul de cărți” – Markus Zusak

Liesel, o fetiță nemțoaică, își folosește talentul la povestit și priceperea în a fura cărți pentru a-și ajuta familia și bărbatul evreu pe care îl țin ascunși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

9. Seria ,,Divergent” – Veronica Roth

Într-un Chicago din viitor, tânăra Beatrice Prior trebuie să aleagă una din cele 5 categorii sociale prestabilite din care să facă parte toată viața.
Decizia este cu atât mai dificilă cu cât fata în vârstă de 16 ani descoperă că nu se potrivește în niciunul dintre grupuri și că societatea în care trăiește e departe de a fi perfectă.

10. ,,De veghe în lanul de secară” – J. D. Salinger

,,De veghe în lanul de secară” spune povestea lui Holden Caulfield, un adolescent rebel care se confruntă cu problema identității, a apartenenței, a alienării și multe altele. Holden povestește la persoana I toate întâmplările prin care trece pe măsură ce părăsește universul copiilor și intră în lumea adulților. Holden a devenit un simbol al rebeliunii tinerilor din toată lumea.

sursa: http://bravonet.ro/