(LITERATURĂ) Codul talentului

Talent și muncă asiduă în ”Codul talentului” de Daniel Coyle.

V-ați întrebat vreodată de ce Brazilia oferă jucători de fotbal atât de buni? Sau de ce unul din nouă jucători de ligă profesionistă de baseball provin din Republica Dominicană? Dar scriitorii din Anglia contemporani cu Shakespeare sau artiștii plastici ai Renașterii italiene, în timpul căreia Florența, un oraș atât de mic a avut de oferit o explozie de genii? Ce au în comun acești oameni?

Chiar și în viața noastră de zi cu zi, cum se face că unii dintre noi au talente speciale iar alții nu… oare ce fac în plus primii față de ceilalți?

Autorul acestei cărți de profil psiho-sociologic, Daniel Coyle, a interogat elevi și profesori ai unui club de tenis din Rusia, club care a dat câțiva jucători de tenis de top mondial. A vizitat o școală de muzică din Dallas, care a lansat o întreagă generație de cântăreți-fenomen. A studiat spectaculosul fotbal brazilian, în căutarea răspunsurilor la întrebări care macină mulțimea: Care este codul talentului, dacă acesta există?

Totul se rezumă la trei acțiuni foarte importante care au la bază un singur lucru: mielina, substanța ce izolează circuitele neuronale și care are rol de conductor al impulsurilor electrice.

11

Cartea este structurată în trei părți: Antrenament intens, Declanșarea și Măiestria talentului. Aceste trei elemente contribuie la formarea mielinei, substanță care crește considerabil viteza și precizia mișcărilor și gândurilor. Deși deprinderile oamenilor sunt multiple, ceea ce au în comun este faptul că devin mai buni ameliorându-și sincronizarea, viteza și precizia, perfecționându-și circuitele neurale, pe scurt crescându-și cantitatea de mielină. Iar partea interesantă este că ne naștem cu o cantitate fixă de mielină dar aceasta poate fi crescută de-a lungul timpului prin antrenament. De asemenea, cu cât acționăm mai des un circuit, cu atât mielina optimizează acel circuit.

Talentele lumii muncesc mult, perseverează, pentru fiecare a existat un declic la un moment dat, și fiecare factor de influență și-a jucat rolul, trezind curiozitatea, stimulînd rezistența și motivația nebună.

Sursa: bookblog.ro

Lasă un comentariu