10 piese de teatru pe care trebuie să le vezi în luna mai

Federico Garcea Lorca spunea ca ” Teatrul este poezia ce se desprinde din carte şi devine omenească”. Această evadare urmărită din sală ne insuflă o liniște profundă dar în același timp un zbucium de sentimente pozitive și emoții plăcute. Teatrul Național ” Mihai Eminescu” pregătește pentru luna mai 10 piese care merită văzute.

1) 12 SCAUNE (sîmbătă, 2 mai 2015 ) O comedie muzicală despre birocraţie şi corupție, după romanul cu acelaşi nume. Subiect: goana după avere și putere, minciuna, hoția și corupția — teme mereu actuale, inclusiv în Republica Moldova. Eroii care capătă caracter naţional vin să ne spună, prin joc de teatru, multe adevăruri. Ostap Bender, neîntrecutul „maestru al combinaţiilor”, cu cei doi amici ai săi — Ippolit Matveevici şi părintele Fiodor — sunt în căutarea neîncetată a „comorii ascunse”.

2) AMORUL DĂNȚUIEȘTE ȘI FESTE JOACĂ (Joi, 7 mai 2015) este realizat în stil geto-dacic, sunt închegate 4 opere sheakesperiene, costume naţionale, muzică şi dansuri în stil naţional. Tema spectacolului: amor, glume, cîntece şi dansuri. Un spectacol dinamic, vesel. Acţiunea se desfăşoară în scenă între două capete de berbeci – simbol al Soarelui, luminii, binelui.

3) FAMILIA TOT (vineri 8 mai 2015) „Familia Tot” aduce spectatorilor povestea unei familii maghiare, care găzduieşte un maior întors de pe front. Până la urmă, acesta devine dictatorul care zdruncină liniştea familiei Tot. Membrii familiei Tot suportă ciudăţeniile maiorului, în speranţa că acesta îl va ajuta pe fiul lor aflat pe front. Sunt nevoiţi să-i ţină de urât nopţi întregi, când oaspetele este preocupat de confecţionarea cutiilor din carton. În final, fiul familiei moare pe front, iar familia nici nu este anunţată.

4) PEPPI CIORAP LUNG (ÎN PREMIERĂ) (sîmbătă, 9 mai 2015) ”Peppi Ciorap Lung” e povestea copilăriei care nu te lasă să fii trist, chemându-te la joacă, aventuri și multe șotii copilărești. Cu multă mișcare scenică și dans, acest spectacol este unul muzical scenic și are misiunea de a reuni în sala de spectacole copii și maturi ce-și doresc să ”trezească” copilul din suflet.

 

5) HRONICUL GĂINARILOR (Duminică, 10 mai 2015)
Scriitorul fabulează istoria Moldovei dintre Prut și Nistru din prisma satului Găinari, fondat de hoțul Panteleu Avădanei care, datorită vigorii masculine ieșite din comun (probabil singura lui calitate), își perpetuează neamul. Urmașii lui sunt promovați la funcții de conducere în perioada comunistă. Dinastia Avădanei nu a renunțat însă la profesia strămoșului, ci au exercitat-o deja sub drapelul lui Stalin. Narațiunea este condimentată de ironia necruțătoare a autorului care nu-l menajează nici pe cititor.

6) ÎN LARGUL MĂRII (Duminică, 17 mai 2015) Scena înfățișează o plută în largul mării. Trei naufragiați în costume negre, elegante, în cămăși albe”, menționează Sławomir Mrożek în didascalii, de aici pornind aventura unor personaje fantasmagorice, cu trăsături burleşti, hiperbolizate, dar care totuşi sunt rupte din realitate. Grasul, Slabul și Mijlociul au cravate înnodate impecabil, iar în buzunarele de la piept, batiste sclipitor de albe. După o perioadă petrecută pe plută fără breakfast-uri, prânzuri, cine copioase ori frugale, decid să se mănânce unul pe altul, pe rând. O decizie firească. Dar cine va fi primul sacrificat-înfulecat? Începe vânătoarea reciprocă ce include manevre, viclenii, ticăloșii deghizate, dezbateri, discursuri, chiar și o procedură de vot. Bineînțeles, fraudată.

7) PANICĂ LA GRAND HOTEL (vineri, 22 mai 2015) La prima vedere, spectacolul Grand Hotel pare a fi unul uşor, de divertisment, numai bun să-i amuze pe intelectualii obosiţi de realităţile basarabene.
Intriga sa este la suprafaţă, climaxul te ia pe neprins de veste, surprinde şi deznodământul. Cu toate astea, se poate citi în spectacol şi o parodie la adresa politicienilor-sforari care una fumează şi alta fac. Amorul sălbatic dintre consilierul primului-ministru şi secretarul şefului opoziţiei ne arată că foarte multe conflicte din viaţa politică seamănă cu un foc de paie. Totul se poate aranja, chiar şi o dragoste nebună dintre cei care se luptă în parlament

8) ZGOMOTE DIN CULISE (vineri, 29 mai 2015) este o piesă despre teatru în teatru. Este vorba despre un regizor care are sarcina deloc ușoară de a monta pe scenă cu o trupă ambulantă. Actorii și echipa încearcă să joace împreună o parodie cu tema sexuală. Misiunea îi este îngreunată de faptul că actorii sunt oameni și au și ei problemele lor: unul nu aude bine, altul este uituc sau pisălog, iar, în cazul în care intervine și problema lentilelor de contact scăpate pe jos… dezastrul este foarte, foarte aproape.

9) STORCĂTORUL DE FRUCTE (miercuri, 6 mai 2015) Spectacolul povesteşte despre certurile şi crizele din familiile care locuiesc la un loc, în apartamente mici şi se ceartă din nimicuri, conflictele ajungând de cele mai multe ori până la absurd.
Acţiunea piesei are loc într-un apartament în care stau la un loc bunicul, bunica, mama, tatăl, fiica, ginerele şi bebeluşul celor doi. pectatorii vor urmări cum membrii a două familii care se iubesc şi se laudă unii pe alţii, ca doar câteva secunde mai târziu să se ia la harţă din cauza unor fleacuri. Pentru că -şi consumă reciproc răbdarea şi nervii piesa a căpătat denumirea „Storcătorul de fructe”.
Până şi cel mai binevoitor şi răbdător personaj al pieseI erupe la un moment dat deoarece ceilalţi se ceartă.
Piesa a fost scrisă de dramaturgul rus Ilia Cilaki, care a emigrat în Germania în anii 90.

10) O AVENTURĂ TOMNATICĂ (miercuri, 20 mai 2015) ”O aventură tomnatică” de S.Zlotnicov, o comedie cu replici sonore, multă pasiune și dialoguri amoroase, despre pesoanele trecute de 40 de ani, care-și doresc s-o ia de la capăt într-o idilă de amor.
E aventura celor care mai cred în dragoste, indiferent de vârstă, o poveste care te face să ”asculți” pașii dragostei în prag de toamnă, cu picături de ploaie, cuvinte dulci și sfioase, mângâieri și săruturi. O poveste care te cheamă să crezi în dragoste, la orice vârstă.