10 septembrie ar putea fi Ziua Naţională a Încurajării în Republica Moldova

Asociaţia Obştească „Altruism” solicită într-o petiţie adresată şefului statului, Nicolae Timofti, declararea zilei de 10 septembrie drept Zi Naţională a Încurajării în Republica Moldova.

Iniţiativa vine în contextul în care spaţiul public al Republicii Moldova este împînzit de imagini şi mesaje cu tentă negativă, iar tensiunile şi scindările în societate măresc nivelul de agresivitate, violenţă şi ură socială.
Statistica arată că sentimentele de singurătate şi izolare crescînde în rândurile generaţiei tinere duc anual la pierderea prin suicid a peste 20 de copii. Totodată, în jur de 500 de adulţi cad victime ale disperării, descurajării şi neajutorării.

Linia Verde Antisuicid a Asociaţiei Obşteşti „Altruism” primeşte anual sute de mesaje de la persoane care trec prin situaţii dificile. „Pentru starea de bine a populaţiei este indispensabilă promovarea valorii încurajării şi influenţei emoţionale pozitive de la om la om”, se menţionează în petiţie.
Astfel, Ziua Naţională a Încurajării în Republica Moldova va celebra iniţiative, care se vor opune influenţei negative în societate, va inspira societatea la exprimare în mod deliberat a cuvintelor şi acţiunilor de încurajare şi de sprijin reciproc, va creşte unitatea şi înţelegerea între cetăţeni etc.

La nivel mondial, pe 10 septembrie este marcată Ziua Internaţională de Prevenire a Suicidului.

sursa: http://jurnal.md/