Colectivul – cheia succesului

Să cîștigăm atenția și să devenim mai plăcuți pentru cei ce ne înconjoară cîteodată devine o misiune complicată, dar nu imposibilă.

Cunoaștem că uneori socializarea și interacțiuna cu cineva din colectiv sau cu un grup întreg este mai dificilă decît ne-am așteptat. Și dacă la moment sau în viitor, nu reușiți să vă integrați într-un colectiv, unele sfaturi vor fi de folos. Nu este nevoie să te reinventezi sau să te prefaci pentru a fi plăcut celor din jur.  Urmează următoarele sfaturi și vei cîștiga succes, respect și atenția altora.

1. Fii tu însuți

Oricît de diferit ai fi de ceilalți și oricît de neobișnuite ar fi interesele tale – nu pierde niciodată individualitatea ta și nu uita că o persoană originală este mult mai ușor de reținut decît o persoană care copie pe altcineva.

2. Comunică absolut cu toată lumea

Nu te purta urît cu cei care te înconjoară, indiferent cît de retrași sau „ciudați” îți par. Fii prietenos indiferent de reacțiile celor din grupul tău și dacă te menții pe poziții și te ții de opinia ta mereu, ceilalți te vor admira.

Interesează-te de viețile altora! Nu fi egocentric, nu acapara discuția și nu începe orice propoziție cu „Eu”. Sînt reguli simple și elementare, de care mereu trebuie să te ții.

society2 

3. Ajută atunci, cînd e nevoie

Sigur că nu înseamnă că trebuie să faci în locul lor tot lucrul și să îndeplinești toate obligațiunile pe care le au. În același timp, nu găsi scuze doar pentru că nu ai dispoziția să faci un efort. Acel efort este cheia prieteniei voastre sau unei relații închise și va demonstra că ești capabil să fii o persoană pe care ceilalți se pot bază. Întinde mîna de ajutor atunci cînd au o adevărată nevoie și ai să observi că o persoană deschisă și dornică să ajute va fi mereu apreciată și respectată.

4. Ascultă cînd cineva îți vorbește

Dacă nu știi cum să te faci mai plăcut, această este cheia ta de succes în orice situație: fii atent la ceilalți. Este o formă de respect și, în plus, atunci cînd îți arăți interesul față de cineva, vei fi răsplătit cu aceeași monedă. Învață să vorbești mai puțin și să asculți mai mult și vei vedea că oamenii se atașază mai ușor de tine.

 society3

 5. Ține echilibrul între distracții și obligațiuni

Întotdeauna să ții minte și să ai grijă de limite în oricare relație. La muncă nu trebuie să manifești alte relații și altă atîrnare decît cea profesională. Nu este momentul pentru a fi prea apropiat, sentimental sau distrat. Fii amiabil, dar rămîi preocupat în cea mai mare măsură de obligațiunile tale! Și, desigur, nu uita de prietenii tăi, indiferent cît lucrezi! Relațiile prietenoase trebuie să fie întreținute și îmbunătățite pe zi ce trece.

Chiar dacă ai un nou loc de muncă și ești plin de responsabilități noi, e imposibil să nu ai cîteva minute pentru a suna oamenilor care ți-au fost alături de-a lungul timpului.

 6. Fii profesionist în domeniul tău

Respectul profesional joacă un rol important în cadrul relațiilor sociale de la muncă. Pentru a cîștiga atenția altora, trebuie să arăți cunoștințele și capacitățile tale în domeniul respectiv. Fii profesionist și lucrează cumsecade – atunci la sigur aprobarea altora va fi ușor obținută. 

society4

 7. Adoptă  ținuta și stilul individual 

Ne întoarcem la №1 „Fii tu înșăți”. Nu repeta după altcineva, nu alerga după ultimele trenduri. Creează stil propriu, original și comfortabil pentru tine.

 8. Fii sigur în forțele tale

Se știe că persoanele care au încredere în ele sînt mult mai atractive pentru ceilalți. Desigur, trebuie să ai grijă să nu devii arogant, agresiv sau să te lauzi prea tare. Totul trebuie să fie cu măsură.

society5

 9. Explică-le oamenilor cum vrei să se compoarte cu tine

În loc să te plîngi în legătură cu comportamentul colegilor, mai bine negociază relațiile pe care le ai cu ei. Nu acceptă că ceilalți să fie agresivi sau manipulatori cu tine, să nu te respecte sau să-și permită să vorbească despre tine lucruri urîte.

10. Fii sincer

Adevărul este un dar prețios, iar cu oameni apropiați, prieteni și colegi îți poți permite să fii sincer. Ceea ce contează este să nu uiți de tact și, dacă ai ceva neplăcut să spui, să formulezi totul cu atenție, pentru a nu răni altă persoană. Nu bîrfi și nu divulga secretele altcuiva! Chiar dacă sunt secretele unei persoane care te-a rănit cu ceva timp înainte sau deja nu ești în relații strînse – nu încerca să le discuți cu alții. Vei părea indiscret, și nimeni nu va putea avea încredere în tine.