Cum să ai o sănătate financiară favorabilă

De ce unii oamenii reușesc să se descurce cu banii, iar alții nu? Iar prin faptul că se descurcă, nu ne referim la persoane care neapărat au venituri mari. Ce fac diferit oamenii care – deși nu câștigă foarte mult – reușesc să se descurce cu banii și să-i gestioneze bine?

   Iată câteva reguli simple, care pot să-ți schimbe radical situația. Nu sunt toate ușoare și nu-ți vor aduce rezultate imediate. Practicându-le pe termen lung, îți poți schimba complet situația.

1. Economisește în fiecare lună.

  Pe principiul “ban la ban trage”, crează-ți obiceiul ca din fiecare venit pe care îl ai să pui ceva deoparte. Privește astfel lucrurile: când primești salariul (sau orice alt venit ai), obișnuiești să plătești întreținerea, chiria, ratele, facturile la utilități, cheltuielile cu mâncarea, cheltuielile cu copii, alte cheltuieli ș.a.m.d. După ce ai plătit tot, dacă a mai rămas ceva, poate vei pune deoparte pentru vremuri mai grele. Obișnuiește-te ca imediat ce ai primit salariul, întâi să pui ceva bani deoparte. Consideră că astfel te plătești pe tine, iar abia apoi plătești proprietarul apartamentului, electrica, gazul, etc. Până la urmă pentru tine cine e mai important, tu sau firmele de utilități?Probabil prima ta reacție va fi “eu nu pot să pun nimic deoparte, nu am de unde, nu câștig suficient!”. Hai să o luăm altfel: poți pune 1 leu deoparte, în fiecare lună? Probabil că da, multă lume poate. Dar 2 lei? 3? 4? Vei ajunge astfel la o sumă, de care te poți lipsi în fiecare lună. În cazul în care ești în situația în care nu e nevoie să începi cu 1 leu, îți recomand să începi cu un procent din veniturile tale: de ex. poți pune deoparte 5% din tot ce câștigi? Sau și mai bine 10%? Ș.a.m.d. Oricât de strâmtorat ai fii, vei găsi o sumă pe care să o poți economisi. Vezi care e acea sumă acum, iar de-a lungul anilor crește-o. Consideră că acești bani nu mai există pentru tine: sub nici un motiv nu te vei atinge de ei deocamdată. Învață să te descurci cu restul de 90-95% din bani. Poate la început va fi greu, în timp însă vei învăța că te poți dispensa de cel puțin 5-10% din bani.

2. Verifică modul în care-ți cheltuiești banii

  Ceea ce noi numim cheltuieli importante ajunge de obicei să egaleze veniturile. Există o tendință naturală a oamenilor de a cheltui cât câștigă, sau mai mult. Asta indiferent de cât ar câștiga. Cunoști pe cineva care câștigă foarte bine, dar are și el probleme cu banii? Asta pentru că, pe măsură ce cresc veniturile, apare o tendință ca și cheltuielile să crească. O persoană cu venituri mai mari își schimbă stilul de viață: mănâncă mâncăruri mai sofisticate, se abonează la servicii mai scumpe, merge în concedii mai costisitoare, etc. Pune sub lupă modul în care cheltuiești banii: alcătuiește o listă cu sumele pe care le cheltuiești și cum. Vezi unde se duc cele mai mari procente din cheltuieli, pot fi acestea scăzute? Înainte de a răspunde cu un “NU” imediat, gândește-te că este în interesul tău să-ți ții sub control cheltuielile. Majoritatea oamenilor preferă să NU își scadă cheltuielile și să se mintă că sunt toate justificate. Dacă asta vrei să faci și tu, atunci nu mai citi mai departe, acest articol NU este pentru tine. Dacă însă vrei să o duci mai bine, verifică pe ce-ți cheltuiești banii și cum poți scădea aceste cheltuieli. Poate că nu ai nevoie de cel mai complet abonament TV și poți folosi unul mai ieftin. Poate nu e nevoie să fii abonat la 2 ziare și poți citi știrile online. Ai prins ideea.

3. Învață să-ți gestionezi banii, ca să ajungi bogat

   Marea majoritate a oamenilor nu au nici cel mai mic habar cum să-și gestioneze banii. Nici în școală, nici în facultate nu sunt predate elemente de educație financiară, de gestionare a finanțelor personale. Nu este de mirare atunci că oamenii iau decizii stupide, cheltuie mai mult decât câștigă, investesc după sfatul vecinilor și rămân mereu cu probleme legate de bani. După ce ai pus deoparte și ți-ai scăzut cheltuielile, e momentul să-ți creezi noi obiceiuri financiare – unele sănătoase – și să investești inteligent banii puși deoparte, atunci când aceștia vor fi destui. Înainte însă trebuie să fii capabil să iei decizii corecte când e vorba de finanțele tale personale. Așa că, în timp ce mica ta avere (banii pe care îi pui deoparte lună de lună) crește, e momentul ca tu să-ți formezi o cultură financiară. Caută pe internet site-uri de finanțe personale, citește cărți de educație financiară, participă la Workshop-uri de finanțe personale. Nu uita că nu poți să îți creezi o cultură financiară în câteva zile, este un proces care durează și vei avea nevoie de ceva vreme.