CV-ul tău – experiența ta pe o pagină

La fel ca viaţa candidatului, CV-ul este în permanentă creştere şi modificare. Ca și obiectivele carierei care sunt în permanentă schimbare şi creştere – noi creştem personal şi profesional şi este posibil să fie nevoie să ne rescriem CV-ul sau cel puţin să îl actualizăm.

Scrierea unui CV este un proces care durează toată viaţă. Cum ştii care din aspectele vieţii tale este cel mai relevant pentru un viitor angajator? Cum selectezi informaţia pe care trebuie să o incluzi? Răspunsul simplu la aceste întrebări este „depinde”. Depinde de obiectivele pe care le-ai stabilit pentru cariera ta precum şi de cerinţele companiilor din domeniul tău de interes. Numai tu, prin cercetare, planificare şi analiză personală poţi decide asupra formei şi conţinutului CV-ului tău. Singurul lucru pe care poţi să îl afli este ce întrebări ar trebui să îţi pui pentru a începe să scrii CV-ul potrivit.
1. Ce este un CV?
De obicei un CV este structurat sub formă „viaţa mea pe o pagină”, dar cine ar putea să înşire toate lucrurile care sunt importante pentru o persona pe o singură pagină(chiar şi două)? De fapt, CV-urile sunt mult mai specifice, incluzând numai informaţiile care sunt relevante pentru un anumit angajator.

2. De ce să scrii un CV?
Pentru a te recomanda ca cea mai potrivită persoană pentru un anumit loc de muncă
Pentru a construi o marcă profesională(un brand)
Pentru a prezenta în mod profesionist cariera şi abilităţile tale
Pentru a convinge angajatorii că eşti un candidat valoros care trebuie chemat la interviu

3. Ce tip de CV ar trebui să scrii?
Există mai multe tipuri de CV în funcţie de tipul de conţinut, layout, obiectiv, etc.
Alegerea tipului de CV potrivit pentru tine depinde numai de preferinţele personale şi de cerinţele angajatorului.

4. Cum să îţi adaptezi CV-ul la locul de muncă dorit?
Ai găsit un anunţ pentru un post pe care ţi-l doreşti foarte mult? Primul pas pentru a obţine acel post este cu siguranţă să îţi adaptezi CV-ul pentru a scoate în evidenţă calităţile care sunt cerute de angajator în descrierea postului.
Identifica abilităţile necesare
-compară experienţă şi pregătirea ta cu descrierea jobului
-pentru fiecare loc de muncă la care ai lucrat scoate în evidenţă abilităţile cerute acum
-nu uită să prezinţi exemple adevărate şi relevante
-descrie contribuţia ta unică la îmbunătăţirea mediului din cadrul firmei
Pentru identificare conţinutului CV-ului tău primul pas este să identifici compania şi locul de muncă pe care le doreşti. După această urmează o auto-analiză minuţioasă a experienţei şi a obiectivelor tale.

Pentru a identifica care dintre abilităţile tale sunt relevante pentru poziţia respectivă ia o bucată de hârtie şi împarte-o în două. În coloana din stânga treci lucrurile la care eşti bun şi în care ai experienţă şi în cea din dreapta cerinţele postului. Încearcă să vezi câte elemente din cele două coloane coincid. Dacă nu sunt multe reanalizează experienţa ta şi încearcă să găseşti situaţii din care să rezulte abilităţile trecute în coloana din dreapta.

Structurează toate aceste concluzii în CV pentru ca angajatorul tău să le găsească uşor.
Nu uită să dai exemple reale. Angajatorii doresc să ştie cum reacţionezi în diverse situaţii aşa că nu te lasă surprins de întrebările lor şi încearcă să identifici tu care sunt punctele tale ţări şi care sunt cele slabe.

Multă bafta!

Sursa: hipo.ro