Află la ce sms nu trebuie să răspunzi!

Astăzi progresul tehnic dăruiește societății multe oportunități ca simplificarea procesului de producție, îmbunătățirea serviciilor și creșterea gradului de confort, dar unii folosesc tehnologiile noi ca armă pentru a obține profit – rapid și ușor.

Astfel în Republica Moldova  a apărut nou tip  de escrocherie prin SMS, fiți extrem de atenți dacă ați primit următorul mesaj ”Ați primit o scrisoare recomandată BA 199 11.07,2017. Infoline (8.00 — 21.00): +23598429073…”, nu încercați să apelați acest număr, după apel rămâneți fără bani pe contul dumnevoastră, chiar în cazul că apelați de pe telefon staționar, căci cifrele din mesaj sunt un număr de plată, riscați și să vă virusați telefonul dvs.

Acest tip de escrocherie a apărut în urmă popularizării site-ului AliExpress, dacă așteptați prima comandă și nu ați avut ocazia de a vă folosi de serviciile poștale fiți atenți la mesajele primite, orice tip de trimitere poștală poate fi ridicat cu document de legitimație la oficiul poștal ce se află în apropierea DVS. Verificați dacă locuința este deservită de OP indicat în mesaj, accesând: http://www.posta.md/ro/postal_code.html introduceți codul poștal, de exemplu 2060, verificați orele de lucru dacă coincid cu cele din mesaj.

Poșta Moldovei trimite sms de pe numărul +2525 cu textul ”În adresa DVS a parvenit o trimitere poștală simplă. Vă invităm să o ridicați în oficiul OP(numărul oficiului din 4 cifre) cu document de legitimație. Info: (numărul de telefon al înterprinderii ”Poșta Moldovei”). Toate numerele și oficiile poștale pot fi verificate pe site-ul oficial http://www.posta.md, aici puteți găsi orele de lucru datele de contact și prețurile pentru servicii.

Conform articolul 190 din Codul penal al Republicii Moldova, escrocheria, adică dobândirea ilicită a bunurilor altei persoane prin înşelăciune sau abuz de încredere, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale (de la 27,5 mii lei la 42,5 mii lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani.