(INTERVIU) Născut în Italia pentru a promova Moldova

|||

În prezent este redactor- șef al revistei  „Moldova în Progres” și încearcă să contribuie la promovarea externă a acestui stat prin diverse metode ca proiecte naționale și internaționale care ar implica elevii și studenții noștri.

Îndrăgostit de Moldova, de tradițiile și locurile pitorești de aici, Luigi Savoia se străduie să vorbească limba română la perfecție cu un accent italian care se face remarcat din start. S-a atașat foarte mult de această țară, pentru că de aici îi este soția și cîteva rădăcini ascunse. Prima impresia pe care și-a făcut-o călcînd pe aceste meleaguri, a fost intitulată printr-un singur cuvînt: ger! În pofida frigului de afară și a iernii care își făcea simțită prezența, dumnealui se simțea ca acasă.

De la chimie pînă la marketing, strategii de comunicare și jurnalism „nu sunt decît 11 ani”

„Sunt un italian, care după mai mulți ani de activitate în domeniul chimiei a ales să-şi schimbe jobul. Am fost responsabil de un laborator de chimie într-o centrală termoelectrică, aproape 11 ani de zile, în Calabria, Crotone,ţara unde m-am născut. Mama mea este româncă şi tatăl e italian. În 2011, fabrica noastră a fost închisă un an de zile pentru renovare şi am ales Moldova ca să vin, pur şi simplu, în vacanţă, deoarece cunoşteam o fată moldoveancă. Deja de 3 ani este soţia mea dragă. Prima dată cînd am venit aici era luna martie şi erau -23 de grade, foarte frig. Totuşi, am reuşit să mă plimb prin Chişinău şi am rămas impresionat de multitudinea de parcuri și de centrele culturale importante: teatre, muzee, mănăstiri. Atunci am zis că ar trebui să fie foarte frumos în vară, acest oraş. De fapt, mai tîrziu,în iulie am revenit. În 4 luni am văzut o schimbare totală a Chişinăului, pentru că era totul înflorit, totul era frumos, miros de flori şi era foarte atractiv pentru mine. Mai tîrziu m-am pus şi am studiat un pic şi istorie, astfel , din octombrie pînă în ianuarie 2012 m-am gîndit şi am zis: „Hai să încercăm să promovăm Moldova prin alte metode”. Am văzut că erau multe reviste pe piaţă, dar lipsea totuşi ceva şi am început să mă gîndesc la un proiect şi anume „cum vede un străin Moldova”. Deci cum vedeam eu, cu ochii mei, Moldova, susține Luigi Savoia, care avea deja obiective bine plănuite pentru acest „colț de rai”

Promovarea Moldovei – un viitor frumos pentru cetățenii noștri

„Moldova în Progres” este o arenă de promovare activă a patrimoniului național, a valorilor economice, sociale, culturale, de educaţie şi colaborare pe care le însumează Republica Moldova. Este proiectul prin care d-nul Savoia vede acea deschidere sinceră spre Europa, act care se expune direct pe toate dimensiunile vieţii.
,,La început, pur şi simplu, proiectul pe care l-am gîndit nu era doar despre promovarea Moldovei, ci era un schimb de economie, arte şi cultură dintre Calabria, regiunea de unde vin eu şi Moldova. De fapt, în prima, în a doua şi în a treia revistă sunt articole din Calabria cu bucătăria, economia şi istoria din Italia de Sud. După trei ediţii am sesizat că putem realiza acest proiect pentru Moldova. Pe parcurs am luat legătura cu moldovenii care stau în Italia, am început să facem legătură cu mai multe diaspore şi să întreţinem relaţii dintre Moldova şi Italia, ne relatează coordonatorul acestui proiect de promovarea a țării noastre. De remarcat e faptul că atuci cînd intri în biroul managerului,ai impresia că faci o incursiune în istoria Moldovei. Pereții fiind frumos amenajați cu tablouri ce conțin monumente-simbol de arhitectură și personalități marcante care au dus faima țării noastre din cele mai vechi timpuri pînă-n prezent.”

Luigi proiecte sociale

Colaborare pentru prosperare

Se spune că pentru a dobîndi ceva este nevoie de mai multe forțe și implicare. Tinerii, studenții, elevii și mai multe companii naționale și internaționale au fost foarte receptive cînd veni vorba despre promovarea unei țări cu-n trecut prezent , care a rezistat celor mai grele timpuri, pentru a ne bucura la moment ochii și sufletul.
„Unul dintre cei mai importanţi parteneri este Camera de Comerţ Italiană din Moldova ACIM, cu care noi colaborăm zi de zi. Este o instituţie guvernamentală italiană, aici în Moldova, care încearcă să atragă mai mulţi investitori. Noi prin intermediul lor încercăm să promovăm cea mai frumoasă Moldovă. Este foarte important că suntem susținuți și putem implimenta programe şi proiecte pentru lumea care vrea să revină în ţară, să investească sau pur şi simplu pentru studenţi care au idei şi doresc să le dezvolte.La moment colaborăm cu mai multe instituţii cum ar fi: Ministerul Agriculturii,Agenţia Turismului în R.Moldov, ODIM, MIEPO, Fundaţia Regina Pacis, UFC-Moldova, Biroul de traduceri INTERTEXT, Serviciu Fiscal de Stat FISC, Serviciul vamal etc. Am organizat cîteva evenimente împreună cu liceul Teoretic Gh. Asachi şi Principesa Natali Dadiani, susține entuziasmat Luigi Savoia.”

Valorile care le considerăm preţioase, dar pentru care nu ne ajunge timp şi atenţie

Uneori, avem obiceiul de a evita să privim în sufletele celorlalţi. În suflete se ascund acele comori pe care nu le putem vedea cu ochiul liber, nu le putem atinge, însă le putem simţi. În esență, printre acele comori se identifică și valorile care constituie cel mai de preț dar ce poate fi posedat de noi. În pofida naționalității, statutului social și al altor criterii, oamenii au valori comune, doar că se manifestă diferit. Pentru managerul italian, o valoare primordială, dar pentru care nu-i ajunge timp este familia. ,,Familia este cea mai veritabilă valoare, pentru că aş vrea să stau mai mult cu ea dar lucrul nu-mi oferă posibilitatea, deoarece de multe ori stau mai multe ore în birou decît acasă. Deseori, îmi dau seama că sîmbăta şi duminica tot mă ocup cu ceva şi-mi găsesc de lucru, zice d-nul Savoia.

LSavoia proiecte sociale

„Promovăm cea mai frumoasă Moldovă”

Noi suntem prezentul și viitorul acestei țări, astfel, Luigi Savoia vine cu îndemnul să „Promovăm cea mai frumoasă Moldovă”. Iar pentru cei care sunt cointeresați de progresul acestei țări, de cei care urmează să promoveze frumosul ascuns pe acest „picior de plai” ce merită a fi valorificat încercaţi să aflaţi mai mult despre proiectele noastre sociale şi să vă implicaţi activ pentru dezvoltarea personală cît şi pentru promovarea ţării în care vă sunt rădăcinile şi inima.
Luigi Savoia, crede într-un viitor frumos și luminos al Moldovei. Această țară este un loc pitoresc și o sursă de inspirație pentru fiecare.