Produse alterate depistate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor

Direcția municipală pentru siguranța alimentelor din Chișinău a depistat mai multe încălcări în cadrul unităților de comerț din capitală.

Serviciul de presă al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a precizat că în urma controalelor efectuate s-a stabilit că șase unități comerciale activează în lipsa autorizației sanitaro-veterinare, iar alte șapte magazine nu dispuneau de certificate de înregistrare și peste 20 de unități comerciale nu aveau actele care ar atesta trasabilitatea produselor, iar în opt magazine alimentare au fost descoperite produse cu termen de valabilitate expirat.

Acestea nu sunt toate neregulile care au fost depistate în timpul controlului, de exemplu: lipsesc Registrele de reclamații, nerespectarea condițiilor de păstrare a produselor și a celor de igienă.

Sursa citată a mai comunicat că cea mai gravă situație a fost înregistrată la un depozit pentru produse alimentare de pe strada Armenească, unde au fost depistate 1431,7 kilograme de produse fără acte de proveniență, cu termen de valabilitate expirat, printre care 402,1 kg de arahide, 701,4 kg de amestec de condimente, 133,3 kg de pește sărat, 79,6 kg de fulgi de cereale, 7 kg de usturoi în ulei, 12 kg de icre artificiale și alte alimente. Toate produsele care au fost depistate la depozit în timpul apropiat vor fi nimicite.

În urma celor 80 de controale ce au fost efectuate, inspectorii Direcției municipale au întocmit 21 de procese verbale, care urmează a fi examinate la ședința Comisiei din cadrul Direcției pentru a stabili mărimea amenzii aplicate pentru fiecare caz în parte.

În următoarele zile, inspectorii ANSA vor vizita și alte unități comerciale din capitală, controlul va avea o perioadă de o lună în toate centrele de comerț cu produse alimentare. Aveți grijă să nu procurați alimente alterate și ca magazinele alimentare de unde procurați produsele să dețină autorizație asupra lor. În caz că depistați ceva în neregulă puteți apela la centrul ANSA sau la Agenția pentru Protecția consumatorilor.

Stagiară Mihaela Tobultoc