Respectul social: ghidul simplelor maniere

   Cunoaștem că una din trăsăturile fundamentale ale unei personalități împlinite este respectul: atît față de sine (respectul interior), cît și ai celoarlalți din jurul lui (respectul social). La fel cunoaștem că respectul celorlalți nu poate apărea atîta timp cît nu există respectul de sine.

 

Regula № 1. Conștientizează că meriți respectul.

  Trezește-te! Atrage atenția la toate avantajele care ai, toate punctele forte, calitățile deosebite etc. Fiecare persoană are trăsături deosebite cu ajutorul cărora poate să se evidențieze față de ceilalți.

Regula № 2. Acceptă interiorul și exteriorul tău.

  În momentul în care ne acceptăm așa cum suntem, cu toate prioritățile, dar și defectele, părți bune și rele, cu greșelile trecutului nostru și succesele prezentului. 

Regula №3. Asumă-ți responsabilitatea.

    Fii gata pentru momentul în care declari schimbarea și realizezi puteri noi pentru a face orice modificări care dorești. În acelasi timp, să-ți dai seama ca orice acțiune are consecințele ei.

    Ești responsabil de  majoritatea lucrurilor ce se petrec in viața ta, de aceea mereu analizează dinainte: ce acțiuni trebuie să faci astăzi pentru a schimba rezultatele de mîine?

Regula №4. Ai încredere în tine…

   … și atunci toți din jurul tău  vor simți mai întîi puterea ta, iar apoi vor manifesta și respectul din partea sa. Și nu uita: orice ce ne aruncă soarta în cale – tu poți supraviețui și depăși. Rezistă și vei obține multe.

Regula №5. Numește scopul.

   Vocația, misiunea sau obiectivul… Totul ce ți se propune și te încearcă pentru a dobîndi un rezultat grandios care va arăta tuturor din jurul tău ce reprezinți.

   Îți imaginezi cum va arăta viața ta la anul sau în zece ani de acum? Ce visuri sau scopuri ai și ce faci pentru a le obține? În ce constă sensul existenței tale? Răspunde la aceste întrebări și situația va deveni mai clară.

respect

  

Regula №6. Respectă cuvîntul dat.

   Vrei să fii respectat – fii mereu sincer, deschis și ai curaj a spune ceea ce gîndești. Respectă cuvîntul dat de tine și îndeplinește promisiunile date indiferent de complexitatea lor. Și, desigur, nu fă aceste promisiuni în zădar, fără să le îndeplinești.

   Susține principiile tale pînă la capăt și apăra părerea în public chiar dacă toți sînt împotriva ta. Arată că ești o personalitate și o individualitate.  

Regula №7. Ai grijă de exteriorul tău.

   Ca atare, aspect exterior este important tot atît de tare cît și conținutul interior.  Felul în care arăți are un impact major asupra respectului pe care îl ai din partea altora.

   E drept că trebuie să te accepți așa cum ești: cu toate ajunsurile și neajunsurile. La fel e drept faptul că trebuie mereu să lucrezi la îmbunătățirea calităților, performanțelor și capacităților tale. Deci și al apectului exterior la fel. Corpul tău îți aduce aminte zilnic de acest lucru, iar ignorînd recomandările de a ameliora situația începi să dai mai puțin interes și în alte domenii: relații, cariera, sănătate. Deci, lucrează asupra ta mereu și vei obține în toate. 

Regula №8. Nu permite nimănui să te înjosească.

   Indiferent cine sînt: familia, prieteni, colegi, autoritatea de oricare fel. Apără-te și arată cuă tu  n-ai să permiți nimănui să întreacă măsura și să te ofenseze.

   Ai drepturi și cere să fie respectate. Nu ești obligat să faci ceva pentru alții doar din cauza că ei vor ca tu să faci acest lucru. Ai dreptul să spui „Nu” sau „Da”. Ai dreptul la opinia ta și la multe alte lucruri care trebuie să știi să aplici într-un moment potrivit.

Regula №9. La bine și la rău – împreună.

   Nu lăsa persoane apropiate la nevoie. Rămîi alături de ei și atunci cînd le este greu, nu doar la bine. Fii gata să împarți cu ei și bucurii, și neplăceri, și greșeli, și succese.

   Majoritatea oamenilor cu respect de sine caută permanent soluții pentru a-și dezvolta abilitățile, pentru a oferi mai multă valoare și pentru a fi de folos celor din jur, astfel încît să poată cere ceea ce li se cuvine în oricare domeniu. Exemplele sînt nenumărate, dar în orice aspect al vieții, repsectul de sine și respectul social sînt vitale.