Viața în picturi a Irinei Madan

 Irina Madan este designerul vestimentar de care avea nevoie Republica Moldova. Tânăra te invită să cunoști lumea culorilor și să te îmbraci în picturi. A cucerit concursul Art Podium 2013 alături de colecția vestimentară „Picturi Îmbrăcate”.

 

Irina Madan a făcut parte din cei 13 concurenți înscriși în competiția de colecții inspirate din tradiții ”MÂNDRIA’’, lansată de Klumea. A colaborat cu Irina Calancea, creatoarea de încălţăminte, împreună dăruind viață balerinilor, pantofilor și botinelor. Sunt doar cîteva dintre succesele designerului, mai multe detalii afli chiar de la ea:

Deseori copilăria ne sugerează o profesie, ce ți-a sugerat ție copilăria?

„Visul meu din copilărie a fost cel de a deveni designer vestimentar, deși pe atunci deloc nu înţelegeam ce presupune aceasta. Îmi place să desenez de mică și deși drumul artei l-am apucat abia la 19 ani, niciodată nu am uitat de creion și foaie. Mereu lăsam timp pentru ocupația care-mi aducea cea mai multă plăcere”

Cum a fost drumul de la Irina Madan la designerul Irina Madan?

„A fost un drum pe care acum îl numesc regăsirea de sine. M-am regăsit total în hainele pictate pe care le creez din anul 2013. Până atunci au fost niște etape care m-au condus spre aceasta. Abia înmatriculată la Academia de Arte am început să trăiesc cu adevărat, dacă vorbesc de fericirea pe care ți-o aduce o activitate. Simțeam că sunt la locul potrivit și că urmează să se întâmple ceva frumos”

”Picturi îmbrăcate” a fost un moment de inspirație sau un proiect gîndit pas cu pas?

„Hainele pe care le creez au denumirea de picturi îmbrăcate. A fost o denumire spontană, dar gândită de câteva săptămâni în șir. Se zice că ideile spontane sunt cele mai frumoase. Îmi doream o denumire originală care să întrunească toate ideile în unul sau două cuvinte. A fost dificil”

Colecția ta e una colorată și plină de viață, crezi că cetățenii noștri sunt pregătiți pentru astfel de schimbări?

„Da, cu siguranță oamenilor le place culoarea și doresc să fie deosebiți și unici. Mă bucur foarte mult că reușesc să înțeleg preferințele oamenilor, creând ținute pe placul lor și în stilul meu totodată”

Art & Fashion – Industry of beauty, cum a fost această experiență pentru tine?

„A fost o experiență de care îmi voi aduce aminte mereu cu drag. A fost un vis mare al meu spre care tindeam, dar nu îmi imaginam că îl voi realiza atât de curând. Am cunoscut oameni deosebiți, am primit multe aprecieri din partea publicului, fapt ce m-a motivat să progresez mai mult și să creez mai frumos în continuare”

Cum faci față momentelor în care nu ai inspirație?

„Am un șir de idei pe care le păstrez în minte sau scrise undeva și la care cu siguranță voi ajunge mai devreme sau mai târziu. Stările care nu-mi permit uneori să creez sunt altceva decât lipsa motivației. În pictură cheful vine pe neașteptate și poate pleca în următoarele câteva secunde, minute sau ore și atunci e greu să mă impun. Deseori mi se întâmplă asta, dar lupt. Orice poate influența asupra stărilor, uneori fără să-mi dau seama ce anume„

Cu cine ai dori să colaborezi din designerii internaționali?

„Aș dori să am șansa să pot discuta cu orice mare designer al lumii, să-mi povestească din experiența lui/lor și eu să iau exemplu de principii și valori în modă”

Ce reprezintă moda din perspectiva Irinei Madan și cît de mult te influențeză?

„În creațiile mele combin două domenii: arta și moda. Îmi sunt ambele aproape de suflet și nu aș putea să mă despart de una sau de alta. Moda pentru mine reprezintă niște tendințe pe care ni le putem crea noi înșine din propriile preferințe. Fiecare om e individual și diferit, la fel este și moda”

,,A fi la modă” e o necesitate sau un moft?

„Expresia „a fi la modă” nu ține de mult timp. Tendințele apar, dispar sau sunt înlocuite cu altele noi. În cazul meu „a fi la modă” reprezintă altceva. Pentru mine este o necesitate să creez. Creez haine care aș dori să fie actuale și peste mulți ani. Acesta este un scop al meu”

Ce crezi despre ,,glamour-ul” și felul în care se îmbracă oamenii din R.Moldova? Ce sfaturi le-ai oferi?

„Nu am încercat niciodată să promovez ceva ce se referă la „glamour”, pentru că nu îmi place. Consider că acolo unde nu se pune suflet ci doar bani, acel obiect nu devine de valoare. Să îmbrace ce îi reprezintă și în ce se simt bine. Să fie originali și să se inspire din propriile preferințe”

Irina, ce surprize ne pregăteși?

„Curând voi crea un lookbook pentru colecția inspirată de păsări, pe care am prezentat-o la Londra. De asemenea, concomitent lucrez la o nouă colecție pe care sper s-o realizez pe potriva așteptărilor mele”

Îi mulțumim Irinei Madan pentru receptivitate și îi dorim realizări frumoase!