Noaptea Muzeelor 2019

Pe data de 18 mai, a avut loc ,,Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor – 2019″, organizată de către Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Cu prilejul acestui eveniment în incinta muzeului s-au inaugurat mai multe expoziții, precum: ”Arhitectura în piatră a Orheiului Vechi. Piese din colecțiile MNEIN și picturile artistei plastice Eudochia Robu” și expoziția cu genericul ,,Magnificii Fluturi”, unde au fost prezentate peste 1600 exemplare.

Directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol, a menționat: ,,Împreună cu echipa muzeului am reușit să organizăm acest eveniment. Scopul principal este de a salva și păstra patrimoniul cultural, care este unul excepțional de valoros. Am dat start acestei manifestări frumoase prin prezentarea expoziției Eudochiei Robu, dedicate rezervației naturale Orheiul Vechi ”

Progamul zilei a inclus: spectacol de păpuși, realizat de către actorii Teatrului pentru copii ,,Piciul Julien”, recital de epigrame, autor meșterul popular Triboi Zaharia, concert simfonic susținut de către ,, Orchestra de FanFară” a Școlii de Arte ,, Alexei Stărcă”, prezentarea colecției vestimentare cu elemente etno ,, Spirit și Pasiune”, spectacol de lupte cu săbii, master class la tobe africane, lansare de carte, ateliere de creație, târgul meșterilor populari, jocuri interactive și multe altele.

,, A fost o experiență inedită. Copilului meu mult i-a plăcut atelierul de creație, unde a desenat fluturi. Mie ca mamă îmi pare bine că în oraș au loc astfel de evenimente, deoarece interesul tinerilor de a veni la muzee crește mult mai mult atunci când văd că muzeul este activ și poate oferi lucruri interesante ” a afirmat o participantă a evenimentului.

Reamintim că pentru prima dată o astfel de activitate s-a desfășurat în 1999, în orașul Berlin, unde conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit la promovarea rolului muzeului în desfășurarea și dezvoltarea activităților culturale.