Fii voluntar în altă țară pe timp de vară

Acum poti liber să calatorești în toată lumea, să descoperi culturi noi, să cunoști oameni diferiți cu ajutorul Serviciului european de voluntariat. 

Activităţile de voluntariat vă permit să ajutaţi comunităţile locale din ţara dumneavoastră sau din alte ţări, să dobândiţi noi competenţe şi să vă faceţi noi prieteni.

Serviciul european de voluntariat (SEV)  vă oferă posibilitatea de a deveni voluntar în alte ţări din Europa sau din lume. SEV se adresează tuturor tinerilor între 18 şi 30 de ani. Activităţile nu sunt remunerate, însă toate costurile sunt acoperite.

Sunteţi gata să lucraţi ca voluntar în străinătate, pentru o perioadă cuprinsă între 2 şi 12 luni? Pentru aceasta trebuie să urmați câțiva pași. Inițial, ai nevoie să găsești un proiect de voluntariat.

Cum să găsiți un proiect de voluntariat?

Pentru a pleca în străinătate prin intermediul Serviciului european de voluntariat(SEV), începeți prin a căuta proiecte care solicită voluntari, consultând baza de date a oportunităților de voluntariat. Dacă nu găsiți un proiect care să vă intereseze, puteți contacta o organizație de origine. Dacă nu cunoașteți niciuna, consultați:

Organizația de origine vă va ajuta să dezvoltați un proiect și să găsiți un post de voluntar care să corespundă intereselor dumneavoastră, într-o organizație care vă poate fi gazdă în perioada în care sunteți disponibil. Acest demers nu este întotdeauna ușor, dar nu renunțați – veți vedea că merită efortul!

Intrați pe site-ul Erasmus+ pentru informații mai detaliate despre SEV pentru organizații și tineri.

Pregătirile pentru voluntariat

Găsirea unui proiect nu este decât primul pas. Pentru a porni în această aventură, vă mai rămân multe de făcut.

  • Contactaţi asociaţiile foştilor voluntari. Aceştia vă pot spune la ce să vă aşteptaţi, cum se desfăşoară un proiect, cum să vă pregătiţi etc.
  • Aflaţi care sunt cerinţele administrative în ţara de origine şi în ţara-gazdă (viză, permis de şedere, asigurare medicală etc.).
  • Înscrieţi-vă la un curs de pregătire pentru voluntari. Astfel veţi putea cunoaşte alţi viitori voluntari.
  • Aflaţi cât mai multe despre ţara în care mergeţi. Nicio informaţie nu este de prisos.

O studentă îşi povesteşte experienţa de voluntariat

Anjelica Finnegan, din Regatul Unit, ne împărtăşeşte experienţa sa şi ne povesteşte cum a ajuns să se intereseze de proiectele de voluntariat.

Anjelica Finnegan este doctorand la Universitatea din Southampton, Departamentul de Știinţe Politice şi Relaţii Internaţionale. Ea ne povesteşte despre experienţa sa de voluntar, inclusiv despre funcţiile îndeplinite în cadrul a două organizaţii: „Institute for Volunteering Research” şi Consiliul de Administraţie al „National Coordinating Centre for Public Engagement”. Anjelica a luat cuvântul la evenimentul de lansare a Student Volunteering Week 2011, care a avut loc la data de 14 februarie 2011, la Londra. Această manifestaţie, aflată sub patronajul Volunteering England, reuneşte organizaţii din toate sectoarele pentru a celebra angajamentul în favoarea voluntariatului al studenţilor din învăţământul superior.

https://www.youtube.com/watch?v=tlFwbEG7CxU

Voluntariat în Ghana

Alev Gunes, din Londra, a predat engleză în Ghana timp de 8 luni.

Alev ne povesteşte despre călătoria sa în Ghana, unde a predat engleza ca limbă străină în cadrul unui proiect pentru copii, intitulat „Orfelinat, învăţământ şi sănătate”.  El vorbeşte despre proiect şi despre viaţa în Ghana, evocând totodată lucrurile care l-au marcat cel mai mult pe durata sejurului de 8 săptămâni.

https://www.youtube.com/watch?v=aYg4-2onTLA&feature=youtu.be

sursa: europa.eu