(OPORTUNITĂȚI) Studii în Marea Britanie

Numărul studenţilor care au aplicat în acest an pentru împrumutul de studii acordat de Guvernul britanic a crescut cu 12% faţă de anul trecut, iar perioada de înscrieri se încheie abia la finalul lunii iunie. Pentru aceste împrumuturi care se acordă tinerilor studenţi pentru plata taxelor şcolare pot aplica şi tinerii din alte ţări europene, inclusiv cei cu cetățenia română, care doresc să urmeze o facultate în Marea Britanie.

Un număr record de peste 636.000 de aplicaţii a fost înregistrat în acest an pentru obţinerea finanţării guvernamentale pentru studii în Marea Britanie. Împrumuturile pentru studii sunt oferite de Student Loans Company şi, în prezent, sunt dedicate în special studenţilor la nivel de licenţă.

Cei mai mulţi studenţi care aleg Marea Britanie ca destinaţie de studiu accesează acest împrumut, din moment ce taxele au crescut foarte mult în ultimii trei ani, ajungând la 9.000 de lire. Majoritatea universităţilor oferă programe de studiu ce pot fi acoperite prin împrumut guvernamental, însă există anumite universităţi private la care dacă studenţii se înscriu, nu pot primi finanţare. De aceea, este util ca inainte de a aplica să fie verificat dacă pe site-ul universităţii apar informaţii despre soluţiile de finanţare. Cei care pot accesa acest împrumut sunt viitori studenţi, care au aplicat la un program de licenţă în Marea Britanie şi care au acceptat o ofertă din partea unei universităţi. Pentru a fi eligibil trebuie să fii cetăţean al Marii Britanii sau al Uniunii Europene.

Cu alte cuvinte, toţi cetăţenii români pot obţine acest împrumut, în baza acceptului unei oferte universitare. Desi procedura impune ca fiecare aplicant să facă o cerere pentru acest împrumut, nu există riscul ca acesta să nu fie acordat decât în cazuri excepţionale. Este, de asemenea, util de ştiut, că nu este stabilită nicio limită de vârstă.

Sfaturi pentru aplicanţi

Publicaţia britanică The Telegraph oferă câteva sfaturi studenţilor care doresc să apeleze la banii statului britanic pentru a-şi finanţa studiile superioare. În primul rând, studenţii indiferent dacă locuiesc deja în Marea Britanie sau în altă ţară UE trebuie să aplice cât mai curând, având în vedere că aplicaţiile sunt procesate în termen de până la şase săptămâni.

„Nu este nevoie de o confirmare oficială de acceptare la o anumită facultate pentru a aplica. Este suficient să precizezi domeniul de interes şi poţi adăuga apoi confirmarea”, precizează jurnaliştii britanici. De asemenea, este important ca studenţii să aibă la îndemână toate documentele necesare pentru completarea aplicaţiei online, precum paşaportul, cartea de identitate şi detaliile specializării pentru care aplică.  De asemenea, formularul va solicita informaţii bancare, precum numărul de cont. „Păstrează într-un caiet adresea de e-mail pe care ai folosit-o în formular şi parola pentru contul creat pentru aplicaţie. Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le întâmpină studenţii care aplică este uitarea parolei”, spun jurnaliştii.

Cine nu poate obţine un împrumut guvernamental?

Oportunitatea de finanţare este deschisă celor care urmează pentru prima dată facultate.Aşadar, cei care au studiat deja în România nu mai au acces la împrumut. Chiar şi în acest caz, absolvenţii unor instituţii private din ţara noastră care nu au calificările finale obţinute pot beneficia de împrumut. De asemenea, numărul maxim de ani pentru care se poate lua împrumut este 4, iar cei care au făcut deja un an sau doi ani de facultate, pot accesa împrumutul însă vor avea dreptul la acesta numai pentru anii rămaşi de studiu.

Astfel, cei care au făcut un an de studiu aici, pot alege sa facă studii de licenţă de trei ani şi au în continuare dreptul de a-şi acoperi taxele de studiu prin împrumut, cei care au făcut doi ani de studii aici si vor sa înceapă un program nou în Marea Britanie vor avea dreptul la doi ani de împrumut, însă cel de-al treilea va trebui acoperit din alte surse etc.

Condiţiile de returnare

Deloc similar cu tot ceea ce înseamnă un împrumut pentru studii în România, oferta Marii Britanii este foarte accesibilă. Acesta se returnează numai şi numai după terminarea studiilor (adică presupune o perioadă de graţie de minimum trei ani) şi doar dacă absolventul este angajat. Student Loans Company, instituţia care oferă această soluţie de finanţare va stabili un plafon salarial (indiferent de ţara în care absolventul va alege să lucreze, deoarece acesta nu este condiţionat să rămână sau să părăsească UK) şi se va returna 9% pe an din ceea ce depăşeşte acest plafon.

Suma datorată se ajustează la rata inflaţiei. Un aspect important trebuie menţionat pentru a sublinia accesibilitatea împrumutului, anume că nu se percepe nicio dobândă, iar dacă timp de 30 de ani, absolventul nu lucrează sau lucrează, dar nu atinge plafonul menţionat de Student Loans Company, datoria guvernamentală este anulată.

 

Sursa: adevarul.ro