Noaptea Cercetătorilor în premieră la Chișinău

     27 septembrie a fost o zi absolut specială pentru toți cercetătorii din Republica Moldova, fiindcă în țara noastră pentru prima dată s-a desfășurat evenimentul de avergură- Noaptea Cercetătorilor,   cu scopul de-a promova știința și inovațiile în societate.

        În scuarul Academiei de Științe au fost   prezentate expoziții de echipamente științifice, experimente, ateliere practice,workshop-uri, recitaluri , prezentări artistice, defileuri de modă, precum și inaugurarea subteranei „Chișinău – oraș european”.

Indiferent de vîrstă sau de gradul de instruire a vizitatorilor, fiecare dintre cei prezenți au avut ocazia să petreacă moment plăcute într-un ambient marcat de fantezie în domeniul ştiinţei şi tehnicii, dar în același timp să se familiarizeze cu noțiunile din aceste domenii într-un mod amuzant și interactiv.

Vizitatorii de la mic și pîn la mare au fost martorii unor activități distractive, dar și educative în același timp: modelaj în lut, prezentare de modă din material reciclabile , explorarea vieții celor mai mici organisme prin microscop, participarea la experimente din fizică, chimie, biologie, tehnologiile de cultivare a diverse specii de plante lemnoase decorative şi arbuşti fructiferi netradiţionali.etc

Printre tinerii entuziasmați de Orășelul Științei se afla și Elena Orghean care afirmă că,, în cadrul acestui eveniment am avut parte de momente spectaculoase și inedite.Am descoperi lucruri absolute noi pentru mine,dar foarte interesante.”

Cercetătorii prin efectuarea acestor experimente au demonstrat că știința și fantezia nu are limite, iar dacă iubești să expoatezi lumea inovațiilor, fiecare persoană poate fi un om de știință.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca a menţionat :,, Noaptea Cercetătorilor demonstrează faptul că Moldova are un număr impunător de oameni de ştiinţă, tineri care-şi manifestă entuziasmul în domeniul cercetării.
Suntem bucuroși că noi am cîștigat acest proiect , care este un pas important spre integrarea comunității științifice din Republica Moldova în cea europeană.”

Importanța organizării evenimetului a fost justificată și de către viceprim-ministrul Tatiana Potâng, președintele Academiei de Științe, Gheorghe Duca, rectorul Universității Tehnice, Ion Bostan, dar și reprezentanți ai institutelor de cercetare și ai celor de învățământ superior.

     Noaptea cercetătorilor se organizează anual, concomitent în 300 de oraşe europene, iar în acest an s-a desfăşurat în premieră şi în Moldova. Atmosfera evenimentul s-a încins și spre finalul serii cînd a avut cu un concert susţinut de interpreţii Sasha Lopez, Dara şi Pasha Parfeni.

 Natalia Moraru, USM