Rata de promovare la BAC în 2015 este de 54,24% față de 44%

Potrivit ministrului Maia Sandu, 3 elevi au luat 10 pe linie, iar nota medie la BAC este de 5,8 față de 5,6, în 2014, astfel aceasta a crescut cu 10 % în comparație cu anul trecut.

După cum am anunțat anterior, începînd cu 27 iunie, elevii care au participat la sesiunea de bază de Bacalaureat au putut să afle rezultatele examenului, iar, în zilele de 27 și 29 iunie, cei care nu au fost de acord cu evaluarea au avut posibilitatea să depună contestații pentru reverificarea testelor. Astăzi vă prezentăm datele preliminare la nivel de țară după sesiunea de bază.

Numărul candidaților care au încercat să facă uz de fraudă a fost mult mai mic decît în anii precedenți. Marea majoritate a elevilor a venit pregătită să susțină testarea cu forțe proprii. Drept urmare, au fost eliminați pentru fraudă 59 de candidați în comparație cu 161 în 2014.

Este de apreciat și efortul cadrelor didactice implicate în organizarea sesiunii de Bacalaureat. În cele mai multe centre de examinare procesul a fost organizat în modul cuvenit, iar profesorii și-au făcut datoria în mod onest, acționînd în conformitate cu cele mai înalte rigori profesionale.

Cu referire la Bacalaureat, precizăm că în acest an au fost admiși la examene 25.952 de elevi. În total, în cadrul sesiunii au fost scrise 83.734 de teste. La evaluarea lucrărilor au participat 660 de profesori.

În anul curent avem o rată mai înaltă de promovare în comparație cu anul precedent. Astfel, după sesiunea de bază, rata de promovare constituie 54,14% față de 44% în 2014. Această creștere însemnată demonstrează că reformele inițiate asigură o performanță autentică și că rezultatele reprezintă o realizare meritată a elevilor care au depus eforturi și au fost apreciați corect. După încheierea procedurii de contestații, cei care nu au reușit să obțină o notă de trecere se pot înscrie pentru sesiunea suplimentară ce se va desfășura în perioada 16-23 iulie. Experiența anilor precedenți arată că, după aceste două exerciții, rata de promovare crește.

De menționat că rata de promovare a crescut la toate cele trei tipuri de instituții: licee, colegii și universități. Ca și în anul trecut, rata de promovare pentru promoția anului curent este mult mai mare decît rata de promovare totală și constituie 65,73%; pentru restanțieri promovabilitatea este de 25,58%. Rata de promovare și nota medie a crescut pentru marea majoritate a disciplinelor. Chiar dacă științele exacte rămîn în continuare o provocare pentru elevi, în acest an a fost înregistrată o creștere importantă a ratei de promovare la disciplina matematica – cu aproape 15 puncte procentuale față de anul 2014. O scădere a ambilor indicatori a fost înregistrată însă la disciplina Istoria românilor și universală.

La această etapă, sînt 3 absolvenți care au luat nota 10 la toate disciplinele. Alți 149 au nota medie mai mare sau egală cu 9. În același timp, 18,58% dintre candidați au nota medie mai mare sau egală cu 7.

Sursa: edu.md