În premieră, în Moldova se vor organiza Zilele Diasporei

0
227

Cetățenii moldoveni din străinătate sunt invitați să participe la Zilele Diasporei, în perioada 28-30 august 2014, la Chișinău. Evenimentul va avea loc la inițiativa Prim-ministrului Iurie Leancă și va fi organizat de Guvern, prin intermediul Biroului pentru relații cu diaspora (BRD). La Zilele Diasporei sunt așteptați să participe mai mult de cinci mii de conaționali din diasporă.

În cadrul Zilelor Diasporei vor fi organizate un șir de ateliere instructive (consolidarea echipei și comunicare, metodologia de predare a limbii române în diasporă), lecții publice, workshop-uri, expoziții, târguri, evenimente cultural-artistice, dar și orășele de distracții pentru copii și maturi.

Totodată, Guvernul își va deschide larg ușile pentru cetățenii Republicii Moldova pe 28 august, iar miniștrii vor fi gazde pentru vizitatori și, pe parcursul a două ore, vor răspunde la întrebările cetățenilor. Pe 29 august, la seminarul de politici publice „Diaspora economică pentru Moldova”, tineri din diasporă, alături de funcționari publici vor elabora politici publice în domeniile finanțe, pensii și infrasctrutură. În aceeași zi, cetățenii moldoveni din străinătate sunt așteptați la târgul proiectelor destinate diasporei din cadrul instituțiilor publice și internaționale.

În ultima zi a evenimentului, pe 30 august, la Complexul etno-cultural „Vatra” va avea loc Festivalul Diasporei, în cadrul căruia vor fi organizate întreceri sportive „Cupa diasporei”, cu participarea echipelor Serviciului Vamal, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Tineretului și Sportului, un târg al obiectelor de artizanat, precum și teatrul gastronomic „Bucătar fără hotar”. La final, toți participanții vor fi invitați la o horă a diasporei.

Administrațiile publice locale din 49 de localități, din 25 de raioane au planificat evenimente festive, activități artistice și sportive în cadrul Zilelor Diasporei.

Organizarea Zilelor Diasporei în Republica Moldova are drept scop promovarea dialogului cultural, turistic, economic la nivel de diasporă – țară / țară – diasporă, mobilizarea asociațiilor diasporei și a societății civile pentru ca, prin acțiuni comune, să contribuie la dezvoltarea durabilă și promovarea țării pe plan internațional.

Lasă un comentariu