”Orator USM” 2015 și-a desemnat cîștigătorii

Originalitate, creativitate și ”Putere de a spune”, iată ce au demonstrat studenții de la USM, în cadrul concursului ”Oratorul USM ” 2015, care s-a desfășurat pe data de 6 mai în blocul central al universității.

 

Miercuri, începînd cu orele 14:30, 7 tineri talentați au încîntat spectatorii cu cele mai frumoase și alese discursuri în cadrul concursului de oratorie.
Preselecția a avut loc pe data 28 aprilie, la care au participat 14 studenți, fiind aleși doar 7.

Finala concursului s-a desfășurat în trei etape. În cadrul primei probe ”Discursurile pregătite”, concurenții au emanat mai multe emoții decît cuvinte prin discursurile pregătite din timp pe tema ”Eu sunt urmașul Evei”. Pentru discurs s-au oferit fiecărui participant 5-7 minute pentru demonstra prin argumente bine formulate, dacă sunt sau nu urmașii Evei. Cea de-a doua probă, ”Discursurile improvizate” a dat posibilitatea fiecarui concurent să combine talentul și arta oratorică de care dau dovadă într-un discurs de 1-2 minute cu tematica ”Dac-aș putea opri timpul…” care nu a fost cunoscută concurenților dar s-au descurcat perfect.

Feodor Tonu, locul III

”Lanțul fericirii”- așa s-a numit cea de-a treia probă în care participanții au continuat în lanț gîndul precedentului asupra temei ”Ce este ASUSM?”, iar ultima ideie s-a încheiat cu spusele unui concurent ”ASUSM suntem noi, ASUSM sunt studenții care vor să schimbe ceva!”.

Premiul mare a fost cîștigat de către Laura Muruzuc, studentă, anul 1 la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, urmată de Cristina Voronean de la FRIȘPA și Feodor Tonu de la Facultatea de Istorie și Filosofie, care deasemenea a primit și titlul de ”Simpatia publicului”

Laura Muruzuc, premiul mare

Am aflat de acest concurs de pe facebook, pentru că echipa s-a ocupat foarte bine de promovare. Observînd anunțul am decis că merită să particip deoarece văzusem cît de bine se prezentase cîștigătorul de anul trecut, care chiar a meritat acest titlu și am spus ” De ce să nu particip și eu?”. Nu e greu să faci un discurs, important este momentul potrivit  în care să-l pornești, astfel mi-am rezervat un timp zicîndu-mi ” Gata, azi fac discursul”. Faptul că tu faci un discurs, nu garantează că vei spune exact același lucru, pentru că apar emoțiile și uneori te abați. Mă simt extrem de fericită că am cîștigat acest concurs pentru că atunci cînd omul atinge un scop pe care și l-a dorit, se simte împlinit și starea e care o am acum, vreau să o împart cu cei dragi” a comentat cîștigătoarea concursului, Laura Muruzuc.

Juriul a apreciat obiectiv și corect participanții ținînd cont de cîteva criterii precum: originalitatea, creativitatea, contactul cu spectatorii.

Principalele criterii de evaluare a participanților după care eu, ca membru al juriului m-am ghidat, au fost originalitatea, poziția scenică și contactul direct cu publicul faptul care a ajutat pe învingători să se remarce printre ceilalți participanți, organizarea a fost destul de ok, mult mai bine decît în anii precedenți, mă bucur că premiile sunt destul de motivante pentru tineri, pentru oratori și evident mesajele participanțilot au fost recepționate de public datorită priceperii și selecției reușite a concurenților” susține Dumitru Jomir, membru al juriului și deținător al titlului ”Orator USM” 2013

Evenimentul a fost organizat de către Autoguvernarea Studenților Universității de Stat din Moldova care au depus un efort colectiv la organizarea concursului ca  să fie unul de succes.

Ne pregătim de ”Oratorul USM” de la mijlocul lui aprilie, la 28 am făcut semifinala, unde au participat 14 concurenți, dintre care i-am ales pe cei mai buni. Timp nu știu dacă ne-a luat foarte mult, pentru că avem o echipă foarte bună, o echipă formată din cinci membri, fiecare asumîndu-și rolul. Comparativ cu semifinala, astăzi am văzut o ascensiune și o bună pregătire a discursurilor, credem că s-au prezentat foarte bine. Criteriile de evaluare la preselecție au fost ținuta scenică, originalitatea și diversitatea ideilor și dicție.” a declarat membru ASUSM și organizator al evenimentului Marcela Zămosteanu.

Este de menționat faptul că concursul se află la cea de-a III-a ediție și are ca scop promovarea studenților în arta oratoriei, dar și determinarea celor mai buni studenți în acest domeniu.

 

Cristina Voroneanu (locul II), Feodor Tonu(locul III), Laura Muruzuc (locul I)

Sursa foto: ZUGO.md