8 Martie, ziua femeilor din întreaga lume

Ziua femeii

Anual la data de 8 martie este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii. Aceasta a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. În această zi sunt comemorate realizările sociale, politice, economice ale femeilor, dar și lupta împotriva descriminării și violenței.

În spațiul românesc ziua de 8 Martie se sărbătoreste Ziua Femeii. Pânâ în decembrie ’89 se vorbea de Ziua Mamei, dar după Revoluţia din 1989 aceasta a fost înlocuită cu Ziua Femeii. În 2010 s-a stabilit ca Ziua Mamei să fie sărbătorită oficial în prima duminică a lunii mai, iar cea a tatălui – în a doua duminică. 

În Italia, de 8 Martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmării drepturilor femeilor, a siguranţei acestora la locul de muncă, a sănătăţii. În această zi, bărbaţii din Italia oferă femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene şi ciocolata sunt daruri oferite frecvent şi femeilor din Rusia şi Albania.

În Portugalia şi nu numai, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 Martie în oraş.

Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentru drepturile femeii şi încercările de natură culturală sau religioasă prin care au trecut acestea.

În China, pe data de 8 martie, femeile au după-amiaza liberă. În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor – soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor, citează https://qwer.ro/ziua-femeii-sarbatorita-pe-8-martie-istoric-traditii-si-obiceiuri-in-romania-si-in-toata-lumea.

Conform revistei FORBES, printre cele mai puternice femei din lume se numără: Angela Merkel, Christine Lagarde, Kamala Harris, Ursula von der Leyen, Regina Elisabeta, Oprah Winfrey și Melinda Gates.

Echipa redacțională a Școlii de Jurnalism STUDENTUS