DescOperă Moldova cu muzică clasică

Satul Butuceni găzduiește festivalul de muzică clasică DescOperă pentru trei seri. Evenimentul a început ieri, 14 iunie și a adunat circa 2000 de vizitatori în prima zi. 

În prima seară a evoluat Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale, iar ca dirijor l-au avut pe Friedrich Pfeiffer din Austria. Sub aer liber, oamenii au savurat muzica și bucatele tradiționale moldovenești. Vizitatorii au avut posibilitatea viziteze și exploreze Rezervația Cultural – NaturalăOrheiul Vechi”. Siturile, mănăstirea, complexele rupestre creștine, muzeul și gospodăriile oamenilor care păstrează atmosfera secolelor trecute au povestit vizitatorilor momente din viața socială și culturală a strămoșilor noștri. Festivalul a atras și turiști din Europa care au venit exploreze noi locuri din Moldova. 

E un loc neobișnuit de frumos. Îmi place mult atmosfera care s-a păstrat de-a lungul anilor, nu doar locurile, dar și oamenii te fac te simți te parcă trăiești într-o perioadă din trecut. Bucatele sunt delicioase, mi-au plăcut mult plăcintele cu brânză și sarmalele. Cu siguranță se merită vii aici”, a menționat Hans din Germania. 

În weekend cu un program special vor evolua invitați speciali din România, Austria și Serbia împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale. De asemenea, a fost amenajat un food cort, un târg de obiecte de artizanat, prezentări de vinuri  

Igor Ștefăneț, șeful Direcției promovarea imaginii țării pentru atragerea investițiilor străine, a relatat cât sunt de importante evenimentele culturale de mare amploare pentru promovarea Moldovei la nivel internațional. „Susținem cu drag festivalul DescOPERĂ, care contribuie la dezvoltarea turismului, la promovarea vinurilor autohtone, a bucatelor și a meșteșugurilor care ne reprezintă ca popor. Este un eveniment al ospitalității, care le permite atât oamenilor din Moldova, cât și de peste hotare descopere frumusețea acestei țări.” 

Evenimentul este la cea de-a 4-a ediție și a fost finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în Republica Moldova. Numărul vizitatorilor în weekend va ajunge la 6000, iar prețul unui bilet costă între 200 și 600 lei. 

Vlad Ghidiu, stagiar