Problema noastră cere implicarea tuturor

Nu știu la ce v-ați gândit când a-ți citit titlul, însă am unele presupuneri ar fi ceva legat de politică, mai ales în situația în care ne aflăm acum. Pe lângă problemele noastre locale, avem și alte primejdii de care ar trebui ne facem griji. Recent cineva mi-a spus în Moldova trăim ca într-o bulă de săpun, puțin ce știm ce se întâmplă în lume și ne limităm doar la nevoile noastre. 

Pământul nostru se află într-o stare critică, în fiecare an tone de plastic sunt aruncate în apele oceanului, mii de hectare de păduri sunt defrișate, iar aerul este poluat la maxim. De fapt distrugem într-un ritm rapid nu doar viața, dar și ceea ce menține această viață pe mica noastră planetă albastră. În acest context am auzit reproșuri Moldova e, de fapt, o țară ecologică, noi nu avem uzine care ar elimina în atmosferă substanțe nocive, nu avem ieșire la mare ca aruncăm deșeurile în apă, dar avem păduri mari și verzi care ne curăță aerul, așa nu e niciun motiv de grijă. Oare chiar așa și este? 

vrea încep cu măcar cel mai elementar lucru  – sortarea deșeurile, adică plasticul, sticla și hârtia în urne diferite. Dar ce e cu urnele care le vedem prin capitală? Probabil asta e și unica măsură luată de autorități pentru a îndruma cetățenii să-și sorteze gunoiul. Oamenii nu sunt preocupați de asta, iar aleșii poporului nici atâta. Ce facem cu bateriile care conțin metale dăunătoare, cu becurile? Sunt câteva centre de colectare, dar cui îi pasă când poți arunci tot într-o pungă și să-ți vezi mai departe de treburile tale. 

Putem planta și o sută de copaci, nici ei nu vor fi destui pentru a ameliora daunele produse de o baterie aruncată în mediu. Putem spune mult ne pasă de mediu, ne mai plângem uzinele ne poluează aerul și în același timp contribuim în egală măsură la aceasta. E timpul fim oamenii care pretindem fim și ne asumăm responsabilitatea de acțiunile noastre fără a arăta cu degetul la alții. 

O baterie se descompune în circa 110 ani, timp în care în procesul de dezintegrare poluează grav mediul înconjurător cu metale grele, producând afecțiuni pentru întregul ecosistem. Becurile conțin substanțe și gaze toxice care amenință mediul și sănătatea noastră, dintre care principalul este mercurul. Iar cât despre sticlă –  ea nu se descompune. 

Vlad Ghidiu, stagiar