“IndieFrame” – platforma online unde oricine poate fi foto/video reporter plătit

„IndieFrame” este o platformă online creată în Danemarca. Este o platformă ce intră în ajutor jurnaliștilor din întreaga lume. Fiecare postare este publicată de către oameni simpli care se aflau la momentul potrivit în locul potrivit și au reușit să facă câteva poze sau un material video care să redea evenimentele la care sunt martori oculari. În plus, la final, materialele le mai sunt și răsplătite.

Fiecare din noi participă, vrând-nevrând, la anumite evenimente care ne s-ar părea că ar fi interesante și celorlalți și ar trebui să fie și la știri. Poate mai facem și niște poze care să demonstreze că într-adevăr ai fost la acel eveniment sau ai fost la fața locului unui accident înaintea tuturor și doar tu știi ce s-a întâmplat înaintea apariției oamenilor legii. Păi, „IndieFrame” este aplicația care te face foto/video reporter freelancer, adică îți face conexiunea cu jurnaliștii sau orice altă persoană care ar dori să fi fost în locul tău, să facă rost de aceste materiale și pentru asta îți plătesc ție.

Cum funcționează aplicația?! – Foarte simplu! Ai nevoie doar de un telefon performant cu care să poți face poze sau video. Descarci aplicația în telefon, după care încarci materialul foto sau video pe platforma IndieFrame cu ajutorul aplicației, adaugi o descriere potrivită și setezi, tu singur, prețul care ți s-ar părea că ar fi potrivit pentru materialul dat.

Smartphone reporterii sunt achitați cu 80% din suma indicată la procurarea materialului de către cineva, iar restul 20% rămân la „IndieFrame”. Nu știu cum vouă, dar mie mi se pare destul de ok un asemenea târg.

Sunt sigură că mulți din voi se întreabă pentru ce ne trebuie o asemenea aplicație când toată lumea de-acum este plină de jurnaliști, la tot pasul există cineva cu o cameră de filmare și un microfon.

Păi Lars Brusk, co-fondator „IndieFrame”, vine cu un răspuns la această întrebare: “Într-o lume în care propaganda este la ordinea zilei, avem nevoie să vedem lucrurile prin ochii unor oameni reali, să lăsăm vocea lor să fie auzită. Acesta este gândul din spatele „IndieFrame”, o nouă platformă de distribuţie de conţinut video, care uneşte în acelaşi loc jurnaliştii profesionişti şi ‘smartphone reporterii’. În prezent, este foarte uşor să creezi conţinut de calitate cu telefonul, oriunde te-ai afla. Nu ai nevoie de echipament fancy, care costă o avere. Oricine poate să încarce conţinutul astfel creat pe platformă, iar companiile media îl pot achiziţiona direct, la un preţ rezonabil”.

Ideea aplicaţiei „IndieFrame” le-a venit celor doi danezi, Lars Brusk și Cecilia Valsted, în anul 2009, în timp ce lucrau la un documentar în Burma, despre regimul militar din această ţară, văzut prin ochii unui cameraman local. Documentarul a fost ulterior nominalizat la premiile Oscar.