Există vîrsta potrivită pentru căsătorie?

Cercetările de astăzi arată că vîrsta medie la care se căsătoreşte o femeie este 26 ani, în timp ce media pentru un bărbat este 28 ani.

 

Dacă comparăm aceste cifre cu cele din urmă cu 50 ani, observăm că în prezent oamenii se căsătoresc mai târziu (cu aproximativ 6 ani). Pe vremuri, burlacii care se apropiau de 30 ani erau criticaţi dacă încă nu aveau puse verighetele pe deget. Astăzi, situaţia este alta. Mulţi tineri percep starea de burlac ca un simbol al libertăţii. Astfel, ei aleg să amâne momentul în care spun DA la starea civilă.

La ce vîrstă este cel mai bine să te căsătoreşti? Cei mai mulţi tineri care au răspuns la această întrebare într-un sondaj recent, au indicat că vârsta cea mai potrivită pentru căsătorie este 25 ani. Această alegere destul de bine gîndită. Nici n-ar vrea să facă pasul prea devreme, dar nici să amâne foarte mult. Până la 25 ani se presupune că ţi-ai terminat educaţia, şi ţi-ai format o anumită stabilitate financiară. E de folos să lucrezi câţiva ani înainte de căsătorie, ca să înveţi să-ţi administrezi mai bine finanţele. Multe cupluri se ceartă din pricina banilor, iar dacă reuşeşti să-ţi ţii bugetul sub control ca burlac, va fi un câştig pentru căsnicie.

Este oare vîrsta la care te căsătoreşti factorul principal ce va determina succesul sau eşecul mariajului tău? Nu neapărat. Există cupluri care s-au căsătorit la 18-20 ani, şi au o viaţă fericită, la fel cum există oameni care se felicită că au aşteptat partenerul potrivit până la 30-35 ani.

În cele din urmă, ceea ce contează mai mult este maturitatea personală (spirituală, emoţională, socială). Oamenii ajung la această maturitate la vîrste diferite. Unii, la 18 ani sunt mai pregătiţi pentru căsătorie decât alţii la 30 ani. Sigur, ne maturizăm cu toţii până la sfârşitul vieţii, dar căsătoria oferă adesea momente dificile, care necesită o minimă abilitate de a trece peste ele împreună, ca şi cuplu. Succesul în relaţie este dat de abilitatea partenerilor de a lucra împreună în momentele dificile.
În parte, maturitatea noastră provine din interacţiunea cu oameni cu personalităţi şi temperamente diferite, şi chiar din rezolvarea potrivită a unor conflicte. E foarte dificil să ai o relaţie cu un om imatur, care nu comunică bine, nu iartă, şi nu e gata să spună “Îmi pare rău”. Căsătoria cere adesea un spirit de sacrificiu, printr-o atitudine de genul “Cu ce pot să te slujesc eu pe tine?”, în loc de “Ce câştig eu din această relaţie?” Cu siguranţă, fiecare din noi dorim să ne căsătorim cu oameni care au arătat în trecut că sunt persoane responsabile, pe care te poţi baza.
Experienţele de viaţă pe care le avem până la 20-25 ani ne ajută să ne cunoaştem mai bine pe noi înşine, şi ne fixează scopurile şi valorile care sunt importante pentru noi. Ulterior, când va trebui să ne alegem partenerul, deşi nu vom dori pe cineva identic cu noi, vom vrea totuşi să fie o persoană care împărtăşeşte credinţele şi priorităţile noastre.
De ce amînă oamenii momentul căsătoriei? Unii, pur şi simplu nu se simt pregătiţi. Alţii, vor mai întîi să se realizeze profesional (să termine facultatea, să aibă un job cu salariu bun). Dar cred că cei mai mulţi dintre noi s-ar căsători mai devreme, dacă ar întîlni persoana potrivită. Trebuie să fim atenţi însă să nu aşteptăm prea mult după “sufletul nostru pereche”, cu care să ne potrivim perfect.
Dacă eşti burlac, roagă-te ca Dumnezeu să te pregătească pentru căsătorie, şi să îţi descopere voia Lui şi în acest domeniu al vieţii tale. Nu-ţi pierde nădejdea că El, la momentul potrivit, în locul potrivit, va aduce partenerul potrivit pentru tine.
Dacă eşti logodit, petreceţi timp împreună (eventual, şi cu un consilier), discutând despre trecutul vostru, despre viitoarele roluri în căsnicie, relaţii cu părinţii, viitorii copii, administrarea banilor, etc.
Dacă eşti căsătorit, să nu te îndoieşti niciodată că ai ales persoana potrivită. Adevărul este că partenerul tău a devenit “sufletul tău pereche” în momentul în care aţi rostit legămintele în faţa lui Dumnezeu. Nu există un alt “suflet pereche”.

Deci, există o vârstă potrivită pentru căsătorie? Vârsta e doar unul din factorii care trebuie consideraţi. Fie că faci pasul la 20 sau la 50 ani, căsătoria ta va fi în acelaşi timp şi foarte dificilă şi plină de satisfacţii.

sursa:http://femina.ro/