Cartea Zilei, 7 aprilie

Avea să devină una dintre cele mai citite cărți românești din toate timpurile… dar înainte, înainte de 1933, când a apărut romanul, n-a fost decât o frumoasă poveste de dragoste.

Povestea lui Mircea și a Maitreyiei.

În 1928 tînărul Mircea Eliade câștigă o bursă particulară și merge în India pentru a studia limba sanscrită și Yoga. Acolo o cunoaște pe Maitreyi, o tânără de 16 ani (el avea 23) de care se îndrăgostește iremediabil și pentru totdeauna. Nu de la-nceput, ci trepat. Astfel se naște romanul. Allan (alter ego-ul autorului) este un tânăr inginer englez venit în India să lucreze, Maytreyi – fiica unui inginer din Calcutta, Narendra Sen.

Într-o zi, Allan, împreună cu un reporter britanic, face o vizită acestei familii pentru a se documenta despre tradițiile și obiceiurile Indiei. Inițial, el nu-i atrage atenție ei,considerînd-o urîtă, ca mai apoi s-o descopere, să se îndrăgostească de ea, s-o chinuie, s-o iubească și să-și dorească să-i fie soție. Circumstanțele, însă, le sunt potrivnice și povestea lor ia o întărsătură dramatică.

Roman remarcabil prin autenticitate, zguduitor pînă la lacrimi, o declarație de dragoste, dacă vreți, un strigăt de durere sau, pe alocuri, de fericire, o minunată regăsire a purității, feminității și a eternului îndemn de a iubi.

Recomdare: „Maitreyi” de Mircea Eliade

Sursă: Rubrica „Cartea Zilei”, Radio Studentus

Text: Aliona Ciurcă, USM