(LITERATURĂ) Farmecul lumii Fey

”Sărutul din umbră” de Laurell K. Hamilton, primul volum din seria de cărți ”Meredith Gentry”.

O poveste surprinzătoare, gen fantasy, care te impresionează și îți lasă o amprentă de neuitat. Autoarea are un stil atât de elegant, încât oricât de excentrice ar fi întâmplările pe care le scrie, nu ai nici o secundă impresia, că ar fi ceva vulgar în ele. Și credeți-mă, momente senzuale ieșite din comun există cu duiumul. Pentru că până la urmă, nu vorbim de un fantasy normal, ci de un paranormal romance care pășește foarte mult în genul erotic.

Dacă intenționați să citiți romanul, pregătiți-vă să înțelegeți de la început că personajele cu care veți face cunoștință nu sunt ființe umane, oricât de mult ar semăna cu acestea. Însă ele rămân ființe supranaturale, având altă mentalitate, alte ritualuri străvechi, păstrate în ciuda miilor de ani scurse de la începuturile rasei lor și cu totul alte obiceiuri. Atitudinea lor vis-a-vis de sex este diferită, iar dacă încercați să priviți protagoniștii ca pe niște oameni obișnuiți, ați putea să fiți destul de șocați de majoritatea interacțiunilor dintre ei.

Romanul o are în centrul atenției pe Meredith NicEssus (sau Meredith Gentry), prințesă a curții Unseelie, fugară, momentan trăind o viață dublă, încercând din răsputeri să rămână ascunsă față de mătușa sa, regina Unseelie. Deși la început noțiunile despre fey, Seelie, Unseelie și alte ființe magice ar putea să pară copleșitoare și dificil de înțeles în primele pagini, treptat lucrurile încep să devină tot mai clare, pe măsură ce se desfășoară acțiunea. Autoarea reușește să creeze o lume nouă, cu reguli proprii, cu un sistem de organizare diferit, iar personajele ți se dezvăluie progresiv, oferindu-ți parcă timpul necesar pentru a înțelege totul despre universul acestor ființe.

Povestea nu este diferită de alte cărți fantasy, paranormal romance sau urban paranormal, numai prin scenariul original, ci și prin faptul că utilizează foarte puține clișee și de asemenea, prin personalitățile protagoniștilor. Sunt foarte puține romanele în care am mai întâlnit personaje atât de puternice, dar care să fie în același timp atât de realiste. Nu găsim aici personaje neinițiate, ci dăm de personaje îndrăznețe, care știu exact ce își doresc și cu ce au de-a face.

 477874 original

E o carte, în care poți admira și fi plăcut surprins de toate personajele, inclusiv cele negative. Chiar dacă pe de-o parte există tendința de a-i urî pe cei care îi vor răul protagonistei, motivațiile lor și determinarea cu care își conduc luptele nu te pot face decât să le admiri.
Prințul Cel pare la prima vedere personajul malefic tipic, însă privind cu atenție, înțelegi teama sa. Gărzile sale par lipsite de scrupule, însă fidelitatea lor este uimitoare. Ziaristul care o hărțuiește pe Meredith e detestabil, însă analizându-l obiectiv realizezi că ambiția pentru carieră îl motivează să se comporte așa. Fostul soț al protagonistei acționează în cel mai execrabil mod, însă acțiunile sale au în spate dorința de răzbunare instinctivă, o reacție impulsivă datorată deciziei lui Meredith de a-l pedepsi pentru eternitate. Iar regina este una dintre cele mai interesante prezențe, te intrigă mai mult decât o fac toate celelalte personaje. Deși în fața ei te afli mereu pe muchie de cuțit, regina Andais este genul de conducătoare care oferă o magie și o grație irezistibilă chiar și celor mai crude sentințe pe care le dă. Gărzile reginei, adica acelea care vor deveni mai întâi anturajul lui Meredith, iar mai apoi pretendenții săi, sunt fermecători, diferiți, fiecare dintre ei având o personalitate aparte care te ajută să nu îi confunzi. Foarte interesant este și faptul că în acest roman, personajele se cunosc de multă vreme între ele, iar relațiile lor au deja o bază. Evenimentele din carte, fie consolidează aceste relații, fie le schimbă direcția inițială. Însă modul în care interacționează personajele este captivant, cu atât mai mult încât sexul este un factor care le influențează permanent. Cu toate acestea, este surprinzător faptul că gelozia este aproape inexistentă și că, în ciuda unei aparente promiscuități (din punct de vedere al ființelor umane), personajele par să aibă o puritate ce nu dispare nici măcar în cele mai senzuale momente.

Dintre poveștile paranormal romance pentru adulți și urban paranormal, romanul ”Sărutul din umbră” este unul dintre cele mai complexe și interesante, fără senzații de deja vu, o lectură de-a dreptul fantastică, recomandată iubitorilor de fantasy și povești magice de dragoste.