(LITERATURĂ) O sută de nume

Un roman despre puterea cuvântului de a schimba realitatea, ”O sută de nume” de Cecelia Ahern.

Katherine Logan, jurnalista care din cauza unei greșeli comise, se află într-un punct mort al carierei sale. Dată afară de la postul de televiziune unde era pe culmile succesului, Katherine (Kitty) mai are o singură șansă pentru a-și câștiga iertarea – să scrie povestea celor o sută de nume misterioase, aflate pe o listă la fel de misterioasă. Lista e lăsată de Constance, prietena cea mai bună, editorul șef și mentora lui Kitty, înainte de a muri, pentru a-i da o ultimă lecție despre jurnalism. Katherine împreună cu dorința ei de a scrie o poveste în amintirea lui Constance, are la dispoziție două săptămâni să afle despre ce e vorba și să își convingă colegii de la revista unde activează, că mai poate schimba vieți prin puterea cuvintelor.

O poveste aparent fără vreun sens, despre pierderi și regăsiri, despre pasiunea pentru cuvinte. ”O sută de nume” vorbește despre oameni simpli, viața în toate formele sale și neobișnuitul ce se ascunde în lucrurile banale ce le are fiecare din noi. Pe măsură ce Kitty investighează lista, ea descoperă și se redescoperă, învățând încă odată să iubească jurnalismul ce o pasiona atît de mult. Deși se simțea singură și pierdută în această călătorie, ea descoperă un amestec de personaje fascinante.

girl photography typewriter typing favim com 574004

Cecelia Ahern se joacă cu imaginația și empatia cititorilor, ștergând granițele dintre real și fantastic, transformând banalul în ceva special, totul prin ochii curioși ai jurnalistului care iubește oamenii. După cum mărturisește autoarea-este o poveste specială, plină de suspans și semne de întrebare, care devine o altfel de poveste de iubire:Cum poți scrie o sută de personaje care să aibă o sută de povești? E foarte mult! Așa că m-am dus la cartea mea de idei – de fiecare dată când îmi vine o idee, o scriu acolo – și am ales 6 personaje pe care le păstram pentru romane viitoare. A fost ca și cum le-am făcut cunoștință diferitelor părți din viața mea. E special acest roman pentru mine și pentru că mesajul romanului este despre a scrie, a scrie cu pasiune despre ceea ce îți dorești, nu despre ce vor oamenii să citească de la tine, o idee în care cred cu tărie. Acest roman e mai mult în genul mystery, față de alte romane de-ale mele. În plus, nu este o poveste de dragoste, e vorba despre dragostea unei persoane pentru scris.

Kitty Logan devine personajul-metaforă a nevoii de a redescoperi pasiunea pentru ceea ce ești și ceea ce faci, iar aventura ei punctează această idee în toate momentele tensionate. Un roman în care fiecare se poate regăsi câte puțin, pe care cu greu îl lași din mână pentru că îți incită curiozitatea, ”O sută de nume” repezintă o operă, cu abilitatea de a spune o poveste despre toate poveștile posibile.

Sursa: bookblog.ro