Binefacerile muzicii

  Ai observat că, atunci când ești vesel(ă), sau chiar când ești trist(ă) îți vine să cânți? Muzica aduce emoție, bucurie, acceptare, relaxare. De aceea este utilizată de foarte mulți ani ca metodă terapeutică. Află care sunt binefacerile ei!

  Terapia prin muzică este cunoscută din antichitate, dar a fost practicată pentru prima oară în mod profesionist după al doilea război mondial. În America de Nord, soldații răniți erau încurajați să asculte muzică. Boom-ul muzicoterapiei are loc în anii ‘60, primii pacienți fiind veteranii de război, copiii cu deficiențe fizice sau psihice și persoanele autiste.     Muzicoterapie înseamnă folosirea muzicii într-un cadru terapeutic, sub supravegherea unui profesionist. Peste tot în lume, există centre specializate în acest domeniu, cu profesioniști care au urmat studii universitare în acest sens. Dincolo de terapia organizată, te poți bucura în fiecare zi de binefacerile armoniilor pe portativ. Acasă, la muncă, în tramvai, în mașină, starea de bine pe care o aduce muzica e neprețuită.    Știai că muzica contribuie la dezvoltarea copiilor, încă din viața intrauterină? Auzul este printre primele simțuri care apare la făt, iar muzica contribuie la stimularea funcțiilor lui mentale și motrice. S-a observat că o melodie lină, ascultată de mamă, are efecte liniștitoare asupra celui mic. Iar când muzica e mai „agitată”… prichindelul din burtică se mișcă în ritm!   Binefacerile muzicii   Muzica aduce culoare și emoții în viața de zi cu zi. Iată câteva din binefacerile ei:  

Contribuie la calmarea durerilor. Studiile arată că anumite tipuri de muzică reduc percepția durerii sau induc o mai mare toleranță la aceasta.  

Aduce bună dispoziție. Are drept efect fiziologic eliberarea endorfinelor, cu proprietăți euforizante.  

Scade anxietatea. Nivelul de anxietate scade prin scăderea în organism a nivelului de cortizol – hormonul asociat stresului.  

Favorizează exprimarea emoțiilor. Simplul fapt că asculți muzică sau că folosești un instrument muzical facilitează exprimarea emoțiilor. Copiii, mai ales, la fel ca și persoanele cu deficiențe fizice sau psihice severe apreciză efectul tămăduitor al notelor muzicale.  

Îmbunătățește somnul. Muzica blândă are un efec calmant, la orice vârstă, și favorizează instalarea unui somn profund și de calitate.  

Ameliorează simptomele autismului. Este eficace pentru a face persoanele cu probleme de relaționare să iasă din cochilia lor și să comunice cu cei din jur.  

Ameliorează coordonarea. Mai buna motricitate, coordonare a mișcărilor, sincronizare, suplețe se datorează ritmurilor muzicale.  

Stimulează memoria. Copiii, în special, dar și persoanele în vârstă, rețin mai ușor lucrurile dacă ele sunt spuse sau explicate cu ajutorul muzicii. În multe centre pentru bătrâni suferinzi de Alzheimer, bucăți muzicale sunt folosite pentru a redeștepta amintirile „adormite” ale bolnavilor.