Muzica poate transforma lumea pentru că ea schimbă oamenii

Dacă privești în jur e greu să găsești o persoana lipsită de căști. Tot mai mulți aleg să se refugieze în lumea muzicii. Însă puțini cunosc beneficiile ei.

Muzica poate îmbunătăţi IQ-ul verbal, poate fi un ajutor în tratarea bolilor de inimă, evocă culori în minte şi chiar te ajută să vezi în jurul tău feţe vesele.

 

Ascultarea activă amplifică fericirea
Un studiu recent contrazice vechiul sfat că este inutil să încerci în mod activ să te simţi mai fericit. Participanții care ascultau compoziţii clasice optimiste, în timp ce încercau în mod activ să se simtă mai fericiţi, au observat că starea lor de spirit s-a îmbunătăţit mai mult decât în cazul celor care ascultau muzica în mod pasiv. Acest lucru indică faptul că ascultarea activă, este mult mai eficientă decît atunci cînd muzica trece neobservată.

Cântatul împreună ne aduce mai aproape
Din moment ce muzica este de obicei o activitate socială, să facem acest lucru împreună ne poate ajuta să ne apropie. Alte studii au stabilit faptul că oamenii consideră foarte agreabilă sincronizarea împreună cu alţii. Acest lucru creşte apartenenţa în cadrul grupului şi chiar poate face ca oamenii să se placă mai mult ca înainte.

Muzica tratează bolile de inimă
… sau cel puţin poate ajuta la gestionarea stresului şi anxietăţii asociate cu un tratament pentru bolile cardiace coronariene. Analiza unui număr de 23 de studii ce a cuprins aproximativ 1.500 de pacienţi a descoperit faptul că ascultarea muzicii a redus ritmul cardiac, tensiunea arterială şi anxietatea în cazul pacienţilor cu boli de inimă.

De ce muzica tristă îţi îmbunătăţeşte starea de spirit
Managementul ,,stării de spirit” este principalul motiv pentru care oamenii îndrăgesc muzica.Dar, este încă ciudat că pentru unii oameni muzica tristă poate, în circumstanţele potrivite, să le îmbunătăţească starea de spirit. De ce?
Potrivit unui studiu realizat de Kawakami şi colaboratorii săi (2013), muzica tristă este plăcută deoarece creează un mix interesant de emoţii: unele negative, unele pozitive.
În mod esenţial, sesizăm emoţiile negative din muzică, dar nu le simţim în mod puternic.

Vedem feţe vesele
Muzica te poate face să te simţi diferit. Un studiu realizat de Logeswaran şi colaboratorii săi (2009) a descoperit că o explozie rapidă de muzică veselă îi determină pe participanţi să perceapă feţele celorlalţi ca fiind mai fericite. Cu alte cuvinte: oamenii proiectau starea muzicii pe care o ascultau pe feţele altor persoane.

Culoarea muzicii
Muzica, în mod natural, îi face pe oameni să se gândească la anumite culori. În diferite culturi, oamenii combină anumite tipuri de muzică cu anumite culori. Asocierea muzică-culoare au fost observate datorită conţinutului emoţional al muzicii.
Astfel,data viitoare cînd vei asculta o melodie nu uita: „Muzica poate transforma lumea pentru că ea schimbă oamenii.” Bono

Sursa www.scientia.ro