Muzica și sănătatea trupului și a minții

Pe lîngă plăcerea pe care o primim, muzica preferată poate oferi beneficii psihologice şi fizice într-o gama largă de utilizări medicale şi de sănătate.

Pacienţii care fac RMN trebuie să nu se mişte deloc pentru 30 până la 60 de minute, închişi într-o maşinărie. De aceea, cea mai importantă componentă a aparatului de RMN nu este scannerul care costă milioane de dolari. Este acea componentă care costă mult mai puţin – căştile pe care majoritatea centrelor le folosesc pentru ca pacienţii să asculte muzica preferată în timpul testului. Această muzică are rolul de a face timpul să treacă mai repede şi într-un mod mai plăcut. Are de asemenea şi un rol major în a micşora stresul şi anxietatea. 

Un studiu din 2009 a cercetat pacienţii cu operaţii de cord deschis care au ascultat muzică a două zi după operaţie. Acei pacienţi au fost extrem de relaxaţi şi au avut nivele ridicate de oxytocină, un hormon legat de sentimentele de confort şi relaxare. 

Atunci când ascultăm sau cântăm muzică instrumentală, (ca şi atunci când cântăm individual sau într-un cor) ne scade presiunea arterială, se micşorează durerea şi stresul şi putem să ne menţinem conştienţi mai uşor – totul fără niciun cost major şi fără medicamente. Cântatul pare a avea un efect atât de puternic asupra depresiei încât un grup de cercetători italieni l-a sugerat ca soluţie după operaţiile la genunchi, în locul analgezicelor. 

Indiferent dacă tu cânţi sau nu la un instrument, poţi beneficia de puterea vindecătoare a muzicii pentru organism. Cântă cu voce tare când eşti singur acasă sau într-un grup de prieteni, ia-ţi cu ţine iPod-ul ori de câte ori mergi la un test sau o interventie medicală şi nu uita să asculţi melodiile preferate când eşti stresat. 

30 de minute de „intervenţie muzicală” (cum o numesc cercetătorii) este suficientă pentru a reduce anxietatea şi a creşte relaxarea.

Trupul şi spiritul tău vor simţi ambele diferenţa!

Susa: femeia.ro